Οι δύσκολες υποθέσεις που έχουν χειριστεί οι δύο γυναίκες που προορίζονται κεφαλές του Αρείου Πάγου
Μετά την μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και με εντολή Αλέξη Τσίπρα, προχωρά το θέμα των αλλαγών στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.
Το όλο θέμα έχει προκαλέσει οξεία πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός προχωρά στην απόφαση του να διοριστεί ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου η Ειρήνη Καλού και νέα εισαγγελέας η Δήμητρα Κοκοτίνη.
Ο διορισμός της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, καθώς η σημερινή ηγεσία του ανωτάτου δικαστηρίου συνταξιοδοτείται στις 30 Ιουνίου. Επί του παρόντος θεωρείται αδιευκρίνιστο αν ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επικυρώσει με την υπογραφή του το Προεδρικό Διάταγμα για τον διορισμό των προσώπων που θα καταλάβουν τις θέσεις της προέδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.
Παρά τις αντιδράσεις, ο πρωθυπουργός προχωρεί, όπως φαίνεται, στον διορισμό νέας ηγεσίας στην κορυφή της ελληνικής Δικαιοσύνης -δηλαδή στον Άρειο Πάγο, το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο- εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Οι ηχηρές υποθέσεις που έχουν χειριστεί οι νέες επικεφαλής του Αρείου Πάγου
Η νέα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δήμητρα Κοκοτίνη έχει τη φήμη δυναμικής δικαστικής λειτουργού και ήταν στην τελευταία θέση κατά σειρά αρχαιότητας. Η κ. Κοκοτίνη, γεννήθηκε το 1954, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981, προήχθη στο βαθμό του αρεοπαγίτη τον Δεκέμβριο του 2014 και αναμένεται να έχει μπροστά της διετή θητεία. Πρόσφατα η κ. Κοκοτίνη προήδρευσε στο ΣΤ´ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου που έκρινε το ζήτημα της χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.
Η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ειρήνη Καλού είναι γνωστή από την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου την οποία χειρίστηκε ως ανακρίτρια. Γεννήθηκε το 1954, στην Ηλιούπολη Αττικής και εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981. Η κ. Καλού προήχθη πρόεδρος Πρωτοδικών το 1997 και στον βαθμό του εφέτη το 2000. Πρόεδρος εφετών προήχθη το 2009 ενώ το 2014 πέρασε το κατώφλι του Αρείου Πάγου. Το 2018 η κ. Καλού έγινε αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Ο γρίφος με την στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας
Γρίφος παραμένει μέχρι αυτή την ώρα το τι θα πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αν και υπάρχουν δημοσιεύματα που τον θέλουν να μην υπογράφει το διάταγμα για τους διορισμούς στις θέσεις της προέδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.
Σε κάθε περίπτωση, πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, μετά από ερώτηση για το τι θα πράξει ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος όταν έρθει το Σχέδιο Διατάγματος για τη νέα ηγεσία της δικαιοσύνης υπογεγραμμένο από το υπουργικό Συμβούλιο, τόνιζαν ότι «όταν έρθει το σχέδιο θα μάθετε τι θα κάνει ο ΠτΔ», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όπως είναι γνωστό, ό,τι πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα το κάνει μετά τις 30 Ιουνίου, ενώ μία εβδομάδα μετά, στις 7 Ιουλίου, διεξάγονται εθνικές εκλογές.
ΝΔ: Θεσμικά πρωτοφανής απόφαση
«Η απερχόμενη κυβέρνηση, παρά την έγκαιρη προειδοποίηση που της απηύθυνε η αντιπολίτευση, ότι δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει καμία απόφαση πέραν των τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών που η ίδια προκήρυξε, προχώρησε σήμερα στον αντισυνταγματικό διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει:
«Πρόκειται για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει - κατά τρόπο απαράδεκτο - και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει, αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας.
Η ΝΔ προφανώς έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Μέγαρο Μαξίμου: Η ΝΔ έπαιξε αντισυνταγματικά και αντιθεσμικά παιχνίδια
Για αλαζονική και αντισυνταγματική συμπεριφορά κατηγορεί το Μέγαρο Μαξίμου τη ΝΔ, με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε η Πειραιώς μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον ορισμό της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού αναφέρεται: «Η Νέα Δημοκρατία, αφού έπαιξε αντισυνταγματικά και αντιθεσμικά παιχνίδια, πλήττοντας την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, επιχειρεί τώρα να εμπλέξει στις μεθοδεύσεις της και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ζητώντας του να παραβεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις.
ΚΚΕ: Παλαιοκομματικού χαρακτήρα διαμάχη
Για παλαιοκομματικού χαρακτήρα διαμάχη, η οποία «αποδεικνύει το υποκριτικό ενδιαφέρον τους για τη δήθεν ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», έκανε λόγο μέσω σχετικού σχολίου του το ΚΚΕ, αναφορικά με τη συνεχιζόμενη πολιτική αντιπαράθεση στο θέμα.
«Το γεγονός ότι εδώ και μέρες παρακολουθούμε μια παλαιοκομματικού χαρακτήρα διαμάχη, μακριά απ' τα προβλήματα του λαού, για το ποιος στην ουσία θα ελέγχει την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων, αποδεικνύει το υποκριτικό ενδιαφέρον τους για τη δήθεν ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», επισημαίνεται σχετικά.