ΗΠΑ: Τα παντρεμένα ομοφυλόφιλα ζευγάρια έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα

Μια σημαντική νίκη πέτυχαν σήμερα οι υπέρμαχοι των γκέι δικαιωμάτων στην Αμερική,καθώς η δικαιοσύνη έκρινε αντισυνταγματικές τις διακρίσεις ενάντια στα ζευγάρια ομοφυλοφίλων.

Με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των  ΗΠΑ, τα νόμιμα παντρεμένα ομοφυλόφιλα ζευγάρια έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα παντρεμένα ζευγάρια. Η απόφαση αυτή ακυρώνει τμήμα ενός ομοσπονδιακού νόμου, ο οποίος δεν αναγνώριζε τους γάμους ομοφυλοφίλων και περιόριζε τον ορισμό του γάμου μόνο ανάμεσα σε άντρα και γυναίκα.

Με πέντε ψήφους υπέρ και 4 κατά, το Δικαστήριο έκρινε ότι  δήλωσε ότι ο προυπάρχον νόμος  περί γάμου,γνωστός και ως Ντόμα, ,"αρνούνταν" την  ίση προστασία (δικαιωμάτων) σε ζευγάρια του ίδιου φύλου. h Πράξη Προστασίας του Γάμου στερούσε από τα ζευγάρια ομοφυλοφίλων φορολογικές διευκολύνσεις, καθώς και παροχές υγείας και σύνταξης οι οποίες παρέχονται στα ζευγάρια ετεροφυλοφίλων.

Ωστόσο, το δικαστήριο αρνήθηκε να αποφανθεί σχετικά με την απαγόρευση του  γάμου ομοφυλόφιλων στην Καλιφόρνια, γνωστή ως Proposition 8. Ωστόσο, η σημερινή γενική  απόφαση ανοίγει το δρόμο και για τις τοπικές γκέι οργανώσεις.

Πλήθος γκέι ζευγαριών και υπερμάχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο και περίμεναν την ετυμηγορία. Μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση ξέσπασαν σε κλάματα (φωτ), χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς.

 

Χαιρέτησε την απόφαση ο Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε  την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με ανακοίνωση του  μέσα στο αεροσκάφος καθ’ οδόν προς την Αφρική. 

"Είμαστε ένας λαός που διακηρύσσουμε πως όλοι έχουν γεννηθεί ίσοι, και πως η αγάπη με την οποία δενόμαστε με τον άλλο είναι εξίσου ίση", δηλώνει στη γραπτή του δήλωση ο Ομπάμα και υπογραμμίζει πως η απόφαση αφορά τους πολιτικούς γάμους- ο τρόπος με τον οποίο ορίζει την έννοια του γάμου και τελεί τις γαμήλιες τελετές κάθε θρησκεία εναπόκειται στους δικούς της εκκλησιαστικούς θεσμούς.

"Ήταν μία διάκριση καθαγιασμένη διά νόμου. Μεταχειριζόταν την αγάπη, τα αγαπημένα ζευγάρια του ιδίου φύλου ως ξεχωριστές και κατώτερες κατηγορίες ανθρώπων. Το Ανώτατο Δικαστήριο διόρθωσε αυτό το σφάλμα και η χώρα μας είναι καλύτερη μετά από αυτό", προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο Ομπάμα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί υποστηρίζουν τους γάμους ομοφυλοφίλων. Δώδεκα πολιτείες των ΗΠΑ και της Περιφέρειας της Κολούμπια αναγνωρίζουν τους γάμους ομοφυλοφίλων, ενώ περισσότερες από 30 πολιτείες τους έχουν απαγορεύσει.