Κινέζοι κρατούν αιχμάλωτο τον εργοδότη τους

Τον γύρο του κόσμου έχει κάνει η είδηση ότι, εδώ και περίπου μία εβδομάδα, ένα Αμερικανός βιομήχανος βρίσκεται όμηρος στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου του στην Κίνα, από τους ίδιους τους υπαλλήλους του.

Ο Τσιπ Σταρνς, πρόεδρος της εταιρίας Specialty Medical Supplies με έδρα την Φλόριντα των ΗΠΑ, εξήγησε ότι περίπου 100 εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις  στο προάστιο Χουάιρου του Πεκίνου, απαιτούν να τους δοθούν αποζημιώσεις, παρόμοιες με εκείνες που είχαν εξασφαλίσει 30 υπάλληλοι μιας θυγατρικής της ίδιας επιχείρησης, η οποία κατασκευάζει πλαστικά και μετακινήθηκε στην Ινδία για να μειώσει τα λειτουργικά της κόστη.

Η απαίτηση  των εργαζομένων έγινε μετά τις φήμες πως η διεύθυνση της εταιρείας σχεδίαζε να κλείσει το εργοστάσιο. Ο Σταρνς όμως είπε ότι δεν σχεδιάζονται νέες απολύσεις, ούτε σχεδιάζει κάτι τέτοιο."Αυτή η φήμη κυκλοφορούσε και σύντομα η κατάσταση τέθηκε εκτός ελέγχου. Είναι μια λυπηρή κατάσταση", ανέφερε σε δηλώσεις του στο Ρόιτερς.

 Ο Σταρνς είπε ότι οι δικηγόροι του βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους ενώ ο Τσου Λισιάνγκ, επικεφαλής του τμήματος του αρμόδιου συνδικάτου για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στο προάστιο Χουάιρου, δήλωσε πως οι εργάτες της βιομηχανίας δεν έχουν πληρωθεί εδώ και δύο μήνες, φοβούνται ότι η επιχείρηση θα κλείσει και ότι ο ιδιοκτήτης θα αποπειραθεί να εγκαταλείψει τη χώρα, χωρίς να τους καταβάλει τις αποζημιώσεις που τους οφείλονται.

Αρκετοί αστυνομικοί με πολιτικά βρίσκονταν σήμερα έξω από το εργοστάσιο αλλά απέφυγαν την οποιαδήποτε προσπαθεις "απελευθέρωσης" του Σταρνς. Ανάλογη ουδέτερη στάση κρατά και η Αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο, για να μην δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο.