Τα ελληνικά νησιά έχουν νερό…Ως πότε όμως;

Τέλος καλό όλα καλά...Φαινομενικά τουλάχιστον. Κι αυτό, γιατί - σε ό, τι αφορά την υδροδότηση των Μικρών Κυκλάδων και νησιών των Δωδεκανήσων, μετά την εμπλοκή, που είχε προκληθεί με την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του προσυμβατικού ελέγχου της σύμβασης του Δημοσίου με τον ιδιώτη και της έκδοσης απόφασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο - το θέμα θεωρείται λήξαν. Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι διαδικασίες, που ακολούθησε το αρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας αναφορικά με την προκήρυξη και τη διενέργεια διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού, είναι απόλυτα νομότυπες.

Όπως επιβεβαίωσε στο news.gr ο απερχόμενος γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιώργος Σπιλάνης – αποχωρεί καθώς είναι στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς –, υπάρχει έγκριση για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. “Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία σύναψης νέου συμφώνου συνεργασίας με την Υδροδοτική Ναυτική ΕΠΕ και να ξεκινήσει άμεσα και πάλι η διαδικασία υδροδότησης των άνυδρων νησιών”.

Ετοιμάζουμε όλα τα σχετικά έγγραφα και περιμένουμε να καθαρογραφεί η απόφαση του δικαστηρίου, για να λυθεί το πρόβλημα, που είχε ανακύψει, ακόμα και μέσα στην εβδομάδα”, σημειώνει ο κύριος Σπιλάνης. Όπως επισημαίνει πάντως, μέχρι να υπογραφεί και τυπικά η σύμβαση, τα νησιά θα συνεχίσουν να τροφοδοτούνται από υδροφόρες του Πολεμικού Ναυτικού, που ούτως ή άλλως δεν έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων νερού, ικανών να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες.

Θυμίζουμε ότι το πρόβλημα είχε εμφανιστεί, όταν η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο είναι αρμόδιο για την υδροδότηση των νησιών αυτών, είχε διαφωνήσει με το Χρίστο Ηλιακίδη – ιδιοκτήτη της μοναδικής εταιρείας που παρέχει νερό, ελλείψει άλλου προμηθευτή – για την τιμή ανά κυβικό, η οποία - όπως είχε τονίσει την Τρίτη ο κύριος Σπιλάνης σε συνομιλία που είχε το news.gr μαζί του - ήταν ασύμφορη οικονομικά. Ακολούθησε διαγωνισμός, ο οποίος απέβη άκαρπος, και ένας δεύτερος, η επικύρωση του οποίου βρέθηκε στα χέρια του Ελεγκτικού. Εν τω μεταξύ, υπεγράφη σύμβαση απευθείας ανάθεσης, η οποία έληξε την περασμένη Παρασκευή.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας ανέφερε ότι το κόστος ανά κυβικό ανέρχεται στα 14 ευρώ με ΦΠΑ, τη στιγμή που - όπως υποστηρίζει - υπάρχει η δυνατότητα μείωσης του κόστους με τη δημιουργία ειδικού σταθμού συγκέντρωσης στη Νάξο, κάτι που αναμένεται, όπως εξήγησε, να ρίξει την τιμή κάτω από τα 5 ευρώ ανά κυβικό ! Αναφέρθηκε, μάλιστα, χαρακτηριστικά στο παράδειγμα υδροδότησης της Αίγινας, όπου το νερό φτάνει με υδροφόρες από τον Ασπρόπυργο και το κόστος είναι ιδιαίτερα χαμηλό, μόλις 1,90 ευρώ ανά κυβικό μέτρο.

Κανείς πάντως δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λύνει μεν τα χέρια των νησιωτικών περιοχών εν μέσω τουριστικής περιόδου, σε καμία όμως περίπτωση δεν λύνει το πρόβλημα του μονοπωλίου, το οποίο έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 10 χρόνια - με μοναδική πάροχο εταιρεία την Υδροδοτική. Ταυτόχρονα, μάλιστα, δεν υπάρχουν ανταγωνιστικές προσφορές για την ανάληψη της συγκεκριμένης εργολαβίας. Σε κάθε περίπτωση, η ύπαρξη ανταγωνιστή – ανταγωνιστών, οι οποίοι θα έρχονταν να καταθέσουν τις δικές τους προσφορές, θα ήταν ένας λόγος για να κινητοποιηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός, η λειτουργία του οποίου είναι ζωτικής σημασίας γι αυτά τα νησιά της άγονης ελληνικής ακτογραμμής, τα οποία σε κάθε ευκαιρία βρίσκονται εκτεθειμένα στις διαθέσεις επιχειρηματικών, πολιτικών ή άλλων διαξιφισμών.