Φοβούνται την αποχή στη Γερμανία

Η αποχή θα είναι πιθανότατα η πρώτη δύναμη στις γερμανικές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου όπως προκύπτει από μελέτη του πολιτικού ιδρύματος Friedrich Ebert, καθώς η δυσαρέσκεια πολλών πολιτών απέναντι στους Γερμανούς πολιτικούς είναι μεγάλη.

"Η αποχή θέτει υπό αμφισβήτηση τη δημοκρατία", "Οι εκλογείς πηγαίνουν διακοπές" και "Πρώτο κόμμα η αποχή;" είναι μερικά από τα συμπεράσματα ή τα ερωτήματα μελέτης του  ιδρύματος. 

Όπως επισημαίνει στη Deutsche Welle ο ερευνητής  Χορστ Οπασχόφσκι, ο αριθμός των ψηφοφόρων που απέχουν από την εκλογική διαδικασία έχει τριπλασιαστεί από τη δεκαετία του εβδομήντα και είχε φτάσει το 30% στις εκλογές του 2009.

Στις επικείμενες εκλογές η αποχή δεν αποκλείεται να αναδειχθεί "πρώτο κόμμα". Ήδη το 2009 ο αριθμός όσων απείχαν ξεπέρασε το 40% σε μεγάλα κρατίδια της Γερμανίας όπως η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, αλλά και σε μεγάλες πόλεις, όπως το Αμβούργο και η Βρέμη.

"Η δυσθυμία των πολιτών για τους πολιτικούς αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς στη Γερμανία. Ο πιο βασικός λόγος είναι ότι οι περισσότεροι πολιτικοί δεν αποπνέουν πλέον ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη,σύμφωνα με το 86% των Γερμανών. Επίσης πολλοί υποστηρίζουν ότι τα κόμματα ενδιαφέρονται περισσότερο για τη διατήρηση της εξουσίας, παρά για τα αιτήματα των πολιτών".

Σε αυτό το συμπέρασμα έχει καταλήξει ο Χορστ Οπασχόφσκι μετά από έρευνα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων άνω των 14 ετών. Η έρευνα του ιδρύματος Friedrich Ebert εστιάζει σε 3.500 άτομα και καταλήγει σε παρόμοια συμπεράσματα, ενώ καταδεικνύει επιπλέον ότι η αποχή δεν περιορίζεται στους νεότερους ψηφοφόρους, αλλά κατανέμεται σε όλες τις ηλικίες.