Η νέα κυβέρνηση τραβάει την ανηφόρα…

Ένα “βουνό” από προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει το νέο κυβερνητικό σχήμα, που μπαίνει στα βαθιά με το “καλημέρα”, καθώς οι εκπρόσωποι της τρόικας επιστρέφουν στο τέλος της εβδομάδας με “άγριες” διαθέσεις και πολλές απαιτήσεις.

Το κυρίαρχο πρόβλημα αυτή τη στιγμή φαίνεται πως είναι το χρηματοδοτικό κενό που παρατηρείται στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ο ΕΟΠΥΥ και ο ΟΑΕΕ αντίστοιχα, το οποίο ενδέχεται να ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Το πρόβλημα επιτείνεται από την άρνηση κάποιων κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης να μετακυλίσουν τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, αλλά και τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Ήδη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει διαμηνύσει πως αν αυτό το κενό δεν καλυφθεί με κάποιον τρόπο, θα σταματήσει να χρηματοδοτεί το ελληνικό πρόγραμμα.

Προκειμένου να καλυφθούν τα κενά αυτά, έχουν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκινήσει συζητήσεις για νέο χρηματοδοτικό πακέτο.

Πρέπει να σημειωθεί πως ήδη το Μνημόνιο προβλέπει πως, αν υπάρξουν τυχόν δυσκολίες στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων ή αποκλίσεις από τους στόχους, η κυβέρνηση οφείλει να προχωρεί σε αυτόματη αύξηση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος (ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα αυξηθεί με άμεση ισχύ κατά το 50% του ελλείμματος των εισπράξεων, και θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω των περικοπών στις τρέχουσες δαπάνες της γενικής κυβέρνησης). "Κάθε υστέρηση στα έσοδα από αποκρατικοποίηση αυξάνει ceteris paribus την ανάγκη χρηματοδότησης και το λόγο χρέους", σημειώνεται στο Μνημόνιο.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, το ζητούμενο είναι πλέον να συμφωνήσουν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ σε μία κοινή στάση, ώστε να μην προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα και η κυβερνητική ασυνεννοησία, από την οποία άλλωστε το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα υπέφερε αρκετά.

Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ημέρες θα διαφανεί το αν η νέα κυβέρνηση μπορεί να βρει μία κοινή γλώσσα επικοινωνίας και να αντιμετωπίσει τις δύσκολες προκλήσεις που ορθώνονται μπροστά της.

Διαβάστε ακόμα στο news.gr: Το νέο κυβερνητικό σχήμα - Ποιοι υπουργοί παίρνουν ποια χαρτοφυλάκια