Το απόγευμα κληρώνει για τη νέα κυβέρνηση

Τις τελευταίες πινελιές στο νέο κυβερνητικό σχήμα βάζουν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Τις τελευταίες μέρες είναι σε διαρκή επικοινωνία για να ετοιμάσουν τη λίστα με τα πρόσωπα, που θα απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στις 18:30 θα συναντηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου και μετά τη συνάντηση οι δύο αρχηγοί θα κάνουν δηλώσεις για την προγραμματική συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα θα είναι έτοιμα προκειμένου να ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης εντός της ημέρας, ή το αργότερο το πρωί της Τρίτης.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης "κλειδώνει" για την Τρίτη, ενώ αμέσως μετά θα συνεδριάσει το νέο σχήμα υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή. Πληροφορίες λένε ότι ο Αρχιεπίσκοπος ενημερώθηκε στη Λευκάδα, όπου βρίσκεται, προκειμένου να είναι το πρωί της Τρίτης στην Αθήνα.

Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να αναχωρήσει την Τετάρτη για τις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Όπως όλα δείχνουν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει θέση αντιπροέδρου, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να αναλάβει και κάποιο υπουργείο αιχμής, όπως το υπουργείο Εξωτερικών.

Δεν αποκλείεται να υπάρξει και θέση δεύτερου αντιπροέδρου, με την οποία φλερτάρει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος (σε αυτή την περίπτωση, θα αναλάβει και το κομμάτι των επενδύσεων). Αυτό θα σημάνει και αλλαγή προσώπου στο υπουργείο Εξωτερικών, για το χαρτοφυλάκιο του οποίου ακούγεται η επαναφορά της Ντόρας Μπακογιάννη. Αν το Εξωτερικών περάσει υπό τον κύριο Βενιζέλο, τότε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα μετακινηθεί στο Άμυνας. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. 

Βέβαιη θεωρείται η συμμετοχή στελέχους από την Ιπποκράτους στο επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών – δεν θα είναι ο Φίλιππος Σαχινίδης – και στη θέση του υφυπουργού για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση – δεν θα είναι ο Ηλίας Μόσιαλος.

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι και η κάλυψη της θέσης του Αντώνη Μανιτάκη, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με το Μάκη Βορίδη να είναι εκ των φαβορί.

Μέγα ζητούμενο είναι και τι θα γίνει με τα – κρίσιμα – υπουργεία Υγείας και Εργασίας. Ποιοι, δηλαδή, θα τα στελεχώσουν και από ποιο κόμμα.

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι ξεκίνησε σύσκεψη στο ΠΑΣΟΚ για την προγραμματική συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησε σύσκεψη στελεχών υπό την προεδρία του Ευ. Βενιζέλου για έγκριση της νέας προγραμματικής συμφωνίας καθώς και των προσώπων που θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση Σαμαρά.