“Άγρια νύχτα” στην πλατεία Ταξίμ μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών

Ακόμα μία "άγρια νύχτα" έζησε η Κωνσταντινούπολη το βράδυ του Σαββάτου, με χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Ταγίπ Ερντογάν να συγκεντρώνονται και πάλι στην πλατεία Ταξίμ, και την αστυνομία να επιχειρεί να τους απωθήσει κάνοντας χρήση κανονιών νερού.

Η αστυνομία κατάφερε τελικά μετά από πολύωρη "μάχη" με τους διαδηλωτές, που συνεχώς επανέρχονταν για να επανακαταλάβουν την πλατεία, να επανακτήσει τον έλεγχο της πλατείας, περίπου στις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής, ώρα Ελλάδος.

Η διαδήλωση αυτή ήταν ουσιαστικά η πρώτη μαζική συγκέντρωση των τελευταίων ημερών, καθώς τα πνεύματα είχαν ηρεμήσει το τελευταίο διάστημα, με την επικράτηση της "σιωπηλής διαμαρτυρίας", με εκατοντάδες ανθρώπους να στέκονται απλά ακίνητοι, στην οποία η αστυνομία δεν αντιδρούσε.

Νωρίτερα χθες, ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε υποστηρικτές του στη Σαμψούντα, ισχυρίστηκε ότι τα επεισόδια στη Βραζιλία και την Τουρκία εντάσσονται στο πλαίσιο της ίδιας αποσταθεροποιητικής συνωμοσίας.

“Το ίδιο παιχνίδι παίζεται τώρα στη Βραζιλία, τα σύμβολα είναι τα ίδια, τα πόστερ είναι τα ίδια, το Twitter και το Facebook είναι τα ίδια, τα διεθνή ΜΜΕ είναι τα ίδια. Καθοδηγούνται από το ίδιο κέντρο”, υποστήριξε ο Ερντογάν, προσθέτοντας: “Κάνουν ό,τι μπορούν για να πετύχουν στη Βραζιλία ό,τι δεν μπόρεσαν να πετύχουν στην Τουρκία. Είναι το ίδιο παιχνίδι, η ίδια παγίδα, ο ίδιος στόχος”.