Ο Σαμαράς αποθεώνει Βενιζέλο, ο Βενιζέλος… επιφυλάσσεται

Με τα καλύτερα λόγια αναφέρεται στον Ευάγγελο Βενιζέλο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο Βήμα της Κυριακής, για την απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα, παρά την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

“Και εγώ - όπως και ο κ. Βενιζέλος άλλωστε - θέλαμε και τη ΔΗΜΑΡ μέσα. Όχι στις 'παρυφές', όχι 'εντός, εκτός και επί τα αυτά'. Όπως έχουν δείξει τα πράγματα ως τώρα, ο κ. Βενιζέλος είναι εταίρος πλήρους ευθύνης. Όχι κατά περίσταση. Και αυτό του το αναγνωρίζω 100%”, τονίζει ο πρωθυπουργός, ενώ ερωτηθείς εάν ο κ. Βενιζέλος θα έχει ρόλο εν όψει του ανασχηματισμού, δηλώνει: “Βεβαίως, σημαντικό ρόλο. Άλλωστε και στην ως σήμερα κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε πιο 'διακριτικά' από δική του επιλογή. Δεν μπορώ να πω περισσότερα, γιατί καλύτερα να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η συζήτηση”.

Ο πρωθυπουργός δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του κ. Κουβέλη, σχολιάζοντας: “Δεν ξέρω γιατί άλλαξε στάση. Δε θέλω να διατυπώνω δημόσια υποθέσεις. Ξέρω όμως ότι είχε βρεθεί συμφωνία την Τετάρτη το βράδυ... Φυσικά με ενόχλησε η στάση του κ. Κουβέλη την Πέμπτη το βράδυ. Αλλά δεν αλλάζω την άποψή μου για το πρόσωπό του. Ούτε θα με ακούσετε ποτέ να μιλάω απαξιωτικά για τον ίδιο και το κόμμα του. Αυτό το θεωρώ μικρότητα και δεν το επιτρέπω στον εαυτό μου”.

Όσο για την “περιπέτεια” που πέρασε η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα λόγω ΕΡΤ, ο κ. Σαμαράς σημειώνει: “Η κυβέρνηση πράγματι δοκιμάστηκε τις τελευταίες ημέρες αλλά έμεινε όρθια και συνεχίζει με νέα αποφασιστικότητα. Και με πολύ καλύτερη συνεννόηση θέλω να ελπίζω... Πρέπει να μάθουμε να συνεννοούμαστε. Έχουμε όμως επίγνωση του κινδύνου. Δεν θα την πατήσουμε. Θα συνεννοηθούμε εκεί που πρέπει και θα συνεννοηθούμε εγκαίρως”.

Αντίθετα με τον πρωθυπουργό, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο Βήμα της Κυριακής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος όχι μόνο δεν επιστρέφει τα καλά λόγια, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχουν κίνδυνοι σε μία κυβέρνηση συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας ότι “κάνουμε κάτι εθνικά αναγκαίο”.

“Το ΠαΣοΚ ξέρει τις δυσκολίες και τους κινδύνους μίας κυβέρνησης συνεργασίας με τη συντηρητική παράταξη που έχει τα δικά της προτάγματα, τους δικούς της ρυθμούς, τις δικές της πρακτικές”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας: “Δεν κάνουμε όμως κάτι περίεργο σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Κάνουμε κάτι εθνικά αναγκαίο. Η εθνική ανάγκη πρέπει και μπορεί να λειτουργήσει ως ισχυρή, δίκαιη και έντιμη βάση συνεργασίας”.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, περιγράφοντας τον ιδεολογικό χώρο στον οποίο κινείται σήμερα το Κίνημα, τον προσδιορίζει ως “έναν χώρο εθνικά υπεύθυνο, πολιτικά προοδευτικό, κοινωνικά ευαίσθητο, διανοητικά ανοιχτό σε νέα ρεύματα ιδεών, επιχειρησιακά αποτελεσματικό, επιχειρηματικά καινοτόμο”.

“Σχέδιο Β ούτε ούτε υπήρχε, ούτε υπάρχει”, τονίζει εξάλλου κατηγορηματικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ξεκαθαρίζοντας πως “το ευρωπαϊκό γήπεδο είναι δύσκολο, συντηρητικό, μυωπικό και επίμονο. Αλλά είναι το καλύτερο, για να μην πω το μόνο που υπάρχει για τη χώρα μας”.