Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Η εργασιακή εξουθένωση ή «burn out» όπως άτυπα ονομάζεται παγκοσμίως εντάσσεται πλέον στη διεθνή κατάταξη των ασθενειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), χρησιμεύοντας ως βάση για τον καθορισμό των τάσεων και των στατιστικών της υγείας.
Ο κατάλογος καταρτίστηκε από τον ΠΟΥ και βασίζεται στα συμπεράσματα ειδικών της υγείας σε όλο τον κόσμο. Υιοθετήθηκε από τα κράτη μέλη του ΠΟΥ, που συνεδριάζουν από τις 20 έως τις 28 Μαΐου στη Γενεύη, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας.
«Είναι η πρώτη φορά» που η επαγγελματική εξουθένωση εντάσσεται στην κατάταξη, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ταρίκ Γιασάρεβιτς.
Η Κατάταξη των Ασθενειών του ΠΟΥ παρέχει μια κοινή γλώσσα χάρη στην οποία οι επαγγελματίες της υγείας μπορούν να ανταλλάσουν πληροφορίες παντού στον κόσμο. Η υπερκόπωση στη δουλειά εντάσσεται στην κατηγορία που εξετάζει «προβλήματα που συνδέονται» με την εργασία ή την ανεργία και φέρει στο εξής την κωδική ονομασία QD85.
Περιγράφεται ως ένα σύνδρομο που προκύπτει από το χρόνιο εργασιακό στρες του οποίου η διαχείριση δεν έγινε με επιτυχία και χαρακτηρίζεται από τρία στοιχεία: ένα αίσθημα εξάντλησης, κυνισμού ή αρνητικά συναισθήματα σε σχέση με τη δουλειά και με τη «μειωμένη επαγγελματική αποδοτικότητα».
Το πρωτόκολλο του ΠΟΥ διευκρινίζει ότι το burn-out «αναφέρεται σε φαινόμενα σχετικά με τον επαγγελματικό περιβάλλον και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την περιγραφή εμπειριών σε άλλους τομείς της ζωής».
Η νέα κατάταξη, που ονομάζεται CIP-11 και δημοσιεύτηκε πέρυσι, υιοθετήθηκε επίσημα κατά τη φετινή 72η Παγκόσμια Συνέλευση και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022. Η κατάταξη περιέχει νέα κεφάλαια, από τα οποία ένα αφιερώνεται στη σεξουαλική υγεία. Η νέα κατάταξη καλύπτει διαταραχές που παλαιότερα κατατάσσονταν αλλού, όπως η «ασυμφωνία φύλου» δηλαδή η τρανσεξουαλικότητα, η οποία έως σήμερα κατατασσόταν στην κατηγορία των ψυχικών διαταραχών.
Η διαταραχή των βιντεοπαιχνιδιών προστέθηκε στην κατηγορία των διαταραχών της εξάρτησης. Η νέα κατάταξη του ΠΟΥ προσθέτει επίσης ένα νέο κεφάλαιο για την παραδοσιακή ιατρική.