Προβληματισμός στους κόλπους των Βρυξελλών – Μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι οριστικές αποφάσεις
Με απογείωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και υποχώρηση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου περισσότερο από τριάντα μονάδες βάσης μέσα σε μία μόλις συνεδρίαση, αγγίζοντας ιστορικό χαμηλό, οι επενδυτές έδωσαν χθες ψήφο εμπιστοσύνης στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Οι επενδυτές έλαβαν αυτό που επιζητούσαν: το τέλος της αβεβαιότητας, την απομάκρυνση ενός σεναρίου παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου με παροχολογία, σκανδαλογία και μία μεγάλη, επιζήμια παύση στην οικονομία.
Την ίδια ώρα κόλποι των Βρυξελλών άφηναν να εννοηθεί ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αναβολής της προγραμματισμένης για τις 5 Ιουνίου δημοσιοποίησης της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν , προκειμένου να μη θεωρηθεί «παρέμβαση» στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Υπάρχει έντονος προβληματισμός όπως αναφέρουν οι πληροφορίες με ευρωπαϊκή πηγή να αναφέρει πως δεν είναι δεδομένη η δημοσιοποίηση της έκθεσης στις 5 Ιουνίου και οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας. Ωστόσο άλλη ευρωπαϊκή πηγή σημειώνει με νόημα πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί. Οι ημερομηνίες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου είναι συγκεκριμένες αναφέρει η δεύτερη πηγή προσθέτοντας πως «σε όλες τις χώρες γίνονται εκλογές…».
Οι πληροφορίες των προηγουμένων ημερών ανέφεραν ότι οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών κατά την κοστολόγηση των πρόσφατων μέτρων του πακέτου Τσίπρα («13η σύνταξη», μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από υψηλότερους σε χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ, ρυθμίσεις 120 δόσεων) κατέληγαν στο συμπέρασμα ουσιαστικών αποκλίσεων σε σχέση με τις δεσμεύσεις για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις έδειξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, άνοιγμα της ψαλίδας έως και παραπάνω από 1,5 δις ευρώ με το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος να υποχωρεί έως και μία μονάδα χαμηλότερα σε σχέση με το 3,5%. Οριστικές εκτιμήσεις δεν υπάρχουν ακόμα καθώς ζυγίζονται οι επιπτώσεις από τη ρύθμιση των 120 δόσεων στην εφορία για την οποία ο υπουργός Οικονομικών είχε εκτιμήσει αύξηση εσόδων 200 εκατ. ευρώ και οι τεχνοκράτες των θεσμών απώλεια εσόδων έως και 1 δις ευρώ.
Ο Ρολφ Στράουχ, επικεφαλής οικονομολόγος του ESM επανέλαβε πάντως χθες τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις για «σημαντική απόκλιση» επί του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, όπως εστάλησαν στις Βρυξέλλες μετά την εφαρμογή μέτρων συνολικού κόστους 0,7% του ΑΕΠ φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί ακριβώς στο όριο του 3,5% του ΑΕΠ. Η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας δεν θα περιλαμβάνει μόνο τις προβλέψεις επί των δημοσιονομικών. Αναμένεται να καταγράφει καθυστερήσεις στην υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων οι οποίες όμως τώρα πρέπει να αντιμετωπιστούν και υπό το πρίσμα των εκλογών, καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διευθέτησης των κόκκινων στεγαστικών δανείων αλλά και καθυστερήσεις στη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου.
Με βάση τον μέχρι πρότινος σχεδιασμό, οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία με βάση τα ευρήματα της νέας έκθεσης της Κομισιόν θα βρίσκονταν στο τραπέζι του Euroworking Group στις 3 Ιουνίου, πριν απασχολήσουν το Eurogroup στις 13 του μήνα. Όλα αυτά πλέον τελούν υπό πιθανό ανασχεδιασμό.