Ύστατη προσπάθεια απεμπλοκής από τις πρόωρες εκλογές

Η πιο κρίσιμη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών από τη σύσταση της κυβέρνησης συνεργασίας, με διακύβευμα την ίδια την αξιοπιστία της χώρας για το αν θέλει να προχωρήσει ή όχι σε μεταρρυθμίσεις, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι οιωνοί από τα κόμματα της συγκυβέρνησης δεν είναι καλοί για τη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος, καθώς Βενιζέλος και Κουβέλης δεν δείχνουν διατεθειμένοι να βάλουν νερό στο κρασί τους και να υποχωρήσουν στις προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά για την ΕΡΤ. Ήδη, από νωρίς, πηγές της Αγίου Κωνσταντίνου μετέφεραν τη δυσαρέσκεια του Φώτη Κουβέλη για το γεγονός ότι παρουσιάζεται από πολλά μέσα ενημέρωσης ως ο πιο αδιάλλακτος από τους πολιτικούς αρχηγούς, επιρρίπτοντας ευθύνες για το γεγονός αυτό σε διαρροές από το Μαξίμου.

Όμως, και από το ΠΑΣΟΚ διαρρέεται ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Τύπου, ξεκαθάρισε πως αναμένει “σοβαρές προτάσεις” για το ζήτημα της ΕΡΤ, τονίζοντας πως καμία πρόταση για το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δεν έχει πέσει στο τραπέζι και δεν ισχύει ό,τι γράφεται και ό,τι λέγεται, απορρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο τη σεναριολογία.

Αντιμέτωπος με την αρνητική στάση των εταίρων του, ο Αντώνης Σαμαράς αναμενόταν να παρουσιάσει απόψε ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη νέα εποχή στην ΕΡΤ, σε περίπτωση που οι αρχικές του προτάσεις απορριφθούν, όπως διαφαίνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αυτό προβλέπει λειτουργία της μεταβατικής ΕΡΤ με όχι περισσότερους από 1.600 εργαζομένους, ενώ το διάστημα κατά το οποίο θα λειτουργήσει αυτή η μεταβατική ΕΡΤ μπορεί να επιμηκυνθεί και πάνω από τους τρεις μήνες. Διάστημα, που εκτιμά μέχρι τώρα η κυβέρνηση ότι θα χρειαστεί για την ομαλή μετάβαση στη ΝΕΡΙΤ.

Νωρίτερα, η Ντόρα Μπακογιάννη είχε προτείνει να μπουν στην κυβέρνηση οι επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να προσληφθούν με δίμηνες συμβάσεις όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και να γίνει ξεκαθάρισμα μέσα σε αυτό το διάστημα... πρόταση, που φαινόταν να έρχεται πιο κοντά σε αυτά, που ζητούν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, παρά στην πρόταση του Αντώνη Σαμαρά.

Την ίδια ώρα που στο Μαξίμου κρινόταν το μέλλον της ΕΡΤ και της κυβερνητικής συνοχής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, απ' όπου τόνισε ότι δεν υπάρχουν συμβιβασμοί με τη βαρβαρότητα των απολύσεων και το “μαύρο” στην ΕΡΤ και υπογράμμισε πως, ό,τι κι αν κάνουν απόψε οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, την τελευταία λέξη θα την πει ο λαός.

Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, τις οποίες έχουν ξεκαθαρίσει και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί ότι δεν επιθυμούν, κάθε άλλο παρά απίθανο είναι με βάση αυτά τα δεδομένα, αν και ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, που μίλησε σε δημοσιογράφους, υποστήριξε πως το ενδεχόμενο αυτό είναι “το πλέον απίθανο σενάριο”.

Όμως, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης των πολιτικών αρχηγών, η υπόθεση ΕΡΤ δε θα κλείσει σήμερα, καθώς αύριο Πέμπτη στις 16:00 θα συνεδριάσει η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας για να συζητήσει την αίτηση αναστολής της υπουργικής απόφασης για την ΕΡΤ, την οποία κατέθεσε η ΠΟΣΠΕΡΤ. Η απόφαση της πενταμελούς επιτροπής αναμένεται πάντως να δημοσιευθεί είτε την Παρασκευή 25 Ιουνίου, είτε τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μόνο καλό δεν κάνει στην οικονομία και ιδιαίτερα στον τουρισμό.