Το χαλασμένο φαγητό μπορεί να γίνει…τέχνη

Στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου πετάμε το 30% έως και το 50% των τροφίμων που αγοράζουμε. Και αυτό δεν είναι μόνον τεράστια σπατάλη των χρημάτων μας (αν υπολογίσει κανείς τι ποσοστό του προϋπολογισμού ενός νοικοκυριού πάει στην αγορά φαγητού) αλλά και απολύτως καταστροφικό για το περιβάλλον.

Ο Βραζιλιάνος καλλιτέχνης Narcélio Grud σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει για αυτή την τεράστια σπατάλη όχι μόνον πόρων δικών μας αλλά και του πλανήτη μας έφτιαξε μια ζωγραφιά γκράφιτι με υλικά αποκλειστικά και μόνον σάπια φρούτα και λαχανικά.

Μάλιστα το εγχείρημα του είχε τόση επιτυχία που το γύρισε και σε ένα μικρού μήκους φιλμ με τον τίτλο Tropical Hungry. Στη Βραζιλία, παρ' ότι 9,3 εκατ. οικογένειες κερδίζουν λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα, η σπατάλη φαγητού είναι τεράστια.

Στο ανεπτυγμένο κόσμο, στις ΗΠΑ, 6,7 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν κάθε μέρα να αγοράζουν φαγητό.

Από την άλλη, το ξόδεμα πόρων είναι τεράστιο. Για κάθε μια θερμίδα φαγητού που παράγεται σπαταλώνται 7 θερμίδες ενέργειας, π.χ. λόγω των καυσίμων που χρειάζονται για να παραχθούν ή να μεταφερθούν.

Διαβάστε το ειδικό αφιέρωμα του news.gr για τον... πλανήτη που καταβροχθίζουμε. Πόσο λυπηρό αν σκεφτούμε ότι είναι τελικά το σπίτι όλων μας.