Attac: Το 75% της βοήθειας προς την Ελλάδα κατέληξε στις τράπεζες

Περισσότερα από τα ¾ της συνολικής οικονομικής βοήθειας που έλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης κατέληξαν στις τράπεζες, σύμφωνα με μελέτη της ομάδας κατά της παγκοσμιοποίησης Attac.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την οργάνωση, από τα συνολικά 207 δισ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί μέχρι σήμερα, τα 160 δισ. κατέληξαν σε τράπεζες και επενδυτές. Συνολικά 58 δισ. ευρώ δόθηκαν για το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, άλλα 55 δισ. χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή ομολόγων, ενώ ακόμα 11 δισ. δαπανήθηκαν για την επαναγορά χρέους.

“Η δημοφιλής θεωρία που υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ότι τα διάφορα πακέτα διάσωσης για την Ελλάδα έχουν βοηθήσει τους απλούς ανθρώπους στη χώρα δεν είναι πλέον πιστευτή”, δηλώνει στη Suddeutsche Zeitung το μέλος της Attac Λίζα Μίτεντραϊν, εξηγώντας ότι οι Έλληνες αναγκάστηκαν να πληρώσουν τα σπασμένα μέσω αυστηρών μέτρων λιτότητας, με όλες τις γνωστές συνέπειες, όπως η ανεργία που έχει φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ.

Πάντως, επισήμως η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει τα συμπεράσματα της Attac, υποστηρίζοντας ότι οι Έλληνες έχουν επωφεληθεί από τη χορήγηση επιπλέον χρόνου στην κυβέρνηση για να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και από τη διάσωση των τραπεζών από τη χρεοκοπία.