Ρέγκλινγκ: Η τρόικα πρέπει κάποια στιγμή να “σπάσει”

Επίθεση κατά του Διεθνούς  Νομισματικού Ταμείου εξαπολύει με συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία θα δημοσιευθεί την Παρασκευή, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όπως υποστηρίζει ο Ρέγκλινγκ, η τρόικα που αποτελείται από την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ θα πρέπει κάποια στιγμή να “σπάσει”, καθώς βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα το ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσει με την εμπειρία του, όμως μακροπρόθεσμα θα πρέπει τα κράτη της Ευρωζώνης να αποφασίζουν από μόνα τους για τα προγράμματα στήριξης, όπως τονίζει.

“Το ΔΝΤ γελοιοποίησε το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης και υποστηρίζει ότι είναι το μόνο υπεύθυνο για την ανάπτυξη, και κάνοντάς το αυτό όχι μόνο δημιουργεί μία ψεύτικη αντίθεση, αλλά επίσης δείχνει πάνω απ' όλα ότι δεν κατανοεί τους κανόνες της ζώνης ενός κοινού νομίσματος”, σχολιάζει ο Ρέγκλινγκ.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο ενός μελλοντικού “κουρέματος” χρέους για την Ελλάδα, ο επικεφαλής του ESM σημειώνει πως η περαιτέρω βοήθεια δεν μπορεί να συζητηθεί τώρα, αλλά στα μέσα του 2014, και εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει συγκεκριμένους όρους.