Ταξίμ: Ειρηνικό ξημέρωμα μετά από 20 ώρες επεισοδίων

Μετά από 20 και πλέον ώρες ανηλεούς "ανταρτοπόλεμου" μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας, ένα ήρεμο πρωινό ξημερώνει στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη.

Στην πλατεία, στο πάρκο Γκεζί αλλά και στους γύρω δρόμους επικρατεί ηρεμία ενώ αστυνομικές μονάδες περιπολούν και είναι ακροβολισμένες παντού, χωρίς όμως να είναι σε υψηλή ετοιμότητα, όπως μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία.

Μετά την έφοδο της Τρίτης, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν πρόσβαση και στην Ταξίμ και το Γκεζί.

Λίγο πριν από τις 5:00 π.μ. (0200 GMT), και ενώ ακούστηκε η προσευχή του μουεζίνη στους δρόμους που οδηγούν στο Βόσπορο, αρκετά απορριμματοφόρα του δήμου της Κωνσταντινούπολης εμφανίστηκαν για να απομακρύνουν τα υπολείμματα από τα κάνιστρα των δακρυγόνων, τα σκουπίδια και τα απομεινάρια των οδοφραγμάτων, που επί οκτώ ημέρες, είχαν μπλοκάρει κάθε πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ και στο περίφημο πλέον Πάρκο Γκεζί.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας και τα θωρακισμένα οχήματα τους συγκεντρώθηκαν κοντά στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ, ένα τεράστιο μαύρο κτίριο. Κοντά σε αυτό και στο Μνημείο της Ανεξαρτησίας στην άλλη άκρη της πλατείας, πολλές μονάδες της αστυνομίας αναπαύονται ή κοιμούνται αναφέρει ο δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου .

Η περίφημη οδός Ιστιγκλάλ και αυτή θέατρο συγκρούσεων το περασμένο βράδυ, έχει επίσης αδειάσει από διαδηλωτές και απλώς μερικοί αστυνομικοί περιφέρονται.

Oι τελευταίες συγκρούσεις σημειώθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην Άγκυρα. 

Τη νύχτα, το πάρκο Γκεζί, πάντως, είχε γίνει ένα υπαίθριο "νοσοκομείο εκστρατείας", ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

Η επείγουσα άφιξη των τραυματιών, πάνω σε αυτοσχέδια φορεία ανακοινώνεται από ένα σφύριγμα σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. "Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ώρας, περίπου 25 τραυματίες πέρασαν από το κέντρο μας πριν μεταφερθούν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο", δήλωσε μια εθελοντής νοσοκόμα, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.