Κωστάλας: Δεν φανταζόμουν ότι η ΕΡΤ θα σταματούσε να υπάρχει έτσι απλά

“Όλη η ζωή μου είναι ταυτισμένη με την ΕΡΤ. Ό,τι είμαι, το οφείλω σε αυτήν”. Βαθιά συγκινημένος και αιφνιδιασμένος δηλώνει ο γνωστός παρουσιαστής, Αλέξης Κωστάλας, στο news.gr.

“Εγώ έχω πάρει σύνταξη, αλλά είναι τόσοι συνάδελφοι πίσω μου. Σήμερα το πρωί έγραφα μία εκπομπή για το ραδιόφωνο και οι συνάδελφοι είχαν την αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι”, περιγράφει η φωνή - σήμα κατατεθέν της κρατικής τηλεόρασης.

“Δεν φανταζόμουν ότι έτσι απλά θα σταματούσε να υπάρχει. Θέλω να σας πω ότι στις 15 Ιουνίου κλείνω 48 χρόνια στην ΕΡΤ. Ό,τι ξέρω γύρω από την τηλεόραση το έμαθα από συναδέλφους, που γέννησαν την κρατική τηλεόραση. Οι άνθρωποι της ΕΡΤ ήταν εκείνοι, που έθεσαν τα θεμέλια για την ιδιωτική τηλεόραση”.

Όπως λέει ο γνωστός παρουσιαστής, η τεχνογνωσία και όλη η εμπειρία μεταφέρθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση σε όλους τους άλλους φορείς της ενημέρωσης. Εκφράζει το παράπονό του, γιατί, όπως λέει, “κάποιοι επέλεξαν να προβάλλουν τις αδυναμίες και όχι τα προτερήματα, όπως τις παραστάσεις, τα μουσικά σύνολα, τα ντοκιμαντέρ και όλα όσα προσέφερε στον πολιτισμό της χώρας”.

“Ξαφνικά διαγράφεις έτσι μια ολόκληρη σελίδα, γιατί θεωρείται η πιο εύκολη λύση. Είναι ένα σοκ για μένα. Σκέφτομαι τους συναδέλφους μου, που βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς δουλειά. Μετά από 35 χρόνια εργασίας στην ΕΡΤ, έχω μία σύνταξη, η οποία είναι 1.300 ευρώ μαζί με το επικουρικά. Αν αυτό το θεωρεί κανείς σκάνδαλο, τι να πω...”.

“Το εκπληκτικό αρχείο της ΕΡΤ το κρατήσαμε όλα αυτά τα χρόνια με νύχια και με τα δόντια. Είναι αδιανόητο. Λέω “ναι” στην εξυγίανση, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο”.

“Δεν μπορούν να θεωρούν τους υπαλλήλους της εταιρείας υπεύθυνους για όλα τα δεινά. Θέλοντας να εξυγιάνεις οργανισμούς, δεν τους καταργείς. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να μιλήσω λογικά, γιατί είμαι πολύ ταραγμένος”.

Όπως λέει, όλοι όσοι σήμερα βρίσκονται σε πόστα ευθύνης στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, έχουν περάσει από την ΕΡΤ. “Η διαφάνεια στην κρατική τηλεόραση εξαρτάται από την κυβέρνηση. Οι μισθοί μας δεν ήταν κάτι το φοβερό. Πριν από τις περικοπές, η σύνταξή μου ήταν γύρω στα 1.500 ευρώ. Δεν είναι χαμηλή, αλλά δεν είναι και εξωπραγματική, όπως κάποιοι μπορεί να νομίζουν”.

“Κανείς δεν ήρθε να μας ρωτήσει για τις ατέλειωτες ώρες, που δουλέψαμε υπερωρίες χωρίς να τις πληρωθούμε. Σας ενημερώνω ότι τις εκπομπές, που κάνω τα τελευταία 13 χρόνια στην ΕΡΤ, τις κάνω χωρίς αμοιβή, γιατί οφείλω σε αυτό τον οργανισμό, δεν μου οφείλει. Όπως είναι καλό να υπάρχουν τα ιδιωτικά κανάλια και να έχουν απέναντί τους την ΕΡΤ και το ραδιόφωνό της, έτσι και για την ΕΡΤ είναι απαραίτητη η ύπαρξη των ιδιωτικών φορέων. Όλα αυτά, αν θέλουμε να έχουμε πρότυπα και υγιή ανταγωνισμό”, σημειώνει ο Αλέξης Κωστάλας.