Στο έλεος του καιρού έχουν παραδοθεί οι παραγωγοί στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας, αφού το χαλάζι της Δευτέρας επέφερε μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειές τους και τους έκανε να μιλούν για "ολική καταστροφή".
Η χαλαζόπτωση ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα της 10ης Ιουνίου, ήταν πρωτοφανής σε ένταση, διήρκεσε πάνω από μισή ώρα και το χαλάζι είχε μέγεθος λεμονιού - έφτασε τα 700 γραμμάρια βάρος! Στο στόχαστρό του βρέθηκαν τα ροδάκινα, τα αχλάδια, τα μήλα, τα κεράσια και τα βερύκοκα, που, όπως λένε οι παραγωγοί θα αποτελούν πλέον ... είδος πολυτελείας.
Οι καταναλωτές, τονίζουν, δεν θα βρίσκουν φρούτα να βάλουν στο καλάθι τους και όσα λιγοστά "κοσμήσουν" τα ράφια κάποιων σούπερ μάρκετ και μανάβικων θα είναι απλησίαστα από πλευράς τιμών.
Η σύσκεψη της Τρίτης στην Ημαθία, που συγκάλεσε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, παρουσία κι εκπροσώπων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), ήταν απλώς ενημερωτική, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο ροδακινοπαραγωγός του νομού Κώστας Λιολιόπουλος.
"Όσα και να μας δώσουν ως αποζημίωση, δεν μπορούν να απαλύνουν τον πόνο μας από την καταστροφή που πάθαμε" τόνισε, επισημαίνοντας πως σοβαρό πλήγμα δέχεται και η εθνική μας οικονομία, αφού "ενώ μιλούσαμε για μειωμένη καλλιέργεια του "νούμερο ένα' εξαγώγιμου προϊόντος, του ροδάκινου, τώρα πλέον υπάρχει έλλειψη".
"Πλήττεται ένας ολόκληρος κόσμος από την ισοπεδωτική δράση του χαλαζιού που έπεσε χθες στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας" ανέφερε από την πλευρά του ο παραγωγός Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι, "όχι μόνο καταστραφήκαμε εμείς οι παραγωγοί, αλλά τώρα θα μείνουν χωρίς δουλειά χιλιάδες άλλοι που αποτελούν τους κρίκους στην αλυσίδα των φρούτων και λαχανικών, όπως μεταφορείς, εργάτες και συσκευαστήρια".
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Κοζάνη Γιώργο Βρόντζο, η χαλαζόπτωση της Παρασκευής (7 Ιουνίου), έπληξε χιλιάδες στρέμματα - άνω των 100.000, σύμφωνα με τους υπολογισμούς - σε περιοχές των Γρεβενών, της Κοζάνης και της Φλώρινας.Οι καλλιέργειες που επλήγησαν είναι σιτηρά, αμπέλια, φακές, δέντρα, κηπευτικά, καλαμπόκια, πατάτες και καπνά.
Επιπλέον, σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί από τη χαλαζόπτωση και περιοχές του νομού Λάρισας, με τους παραγωγούς να εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για το "τι μέλλει γενέσθαι".