“Η εικόνα στην Ταξίμ αμαύρωνε την εικόνα της Τουρκίας”

"Το θέαμα (αυτών των διαδηλωτών) ενοχλούσε τον πληθυσμό και αμαύρωνε την εικόνα της χώρας στον κόσμο" δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αβνί Μουτλού, εξηγώντας γιατί πάρθηκε η απόφαση για επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας νωρίς το πρωί στην πλατεία Ταξίμ.

Δείτε φωτογραφίες: Το πρωί των δακρυγόνων στην πλατεία Ταξίμ

Σύμφωνα πάντως με τα όσα μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης, η επιχείρηση εκκαθάρισης ξεκίνησε με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού Ερντογάν.

Ο κ. Μουτλού απέδωσε τις συγκρούσεις που συνεχίζονται για 12η μέρα σε περιθωριακά στοιχεία.

Η πλατεία με το ιστορικό όνομα πάντως, θυμίζει πεδίο μάχης: Εκσκαφείς διέλυσαν τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί γύρω από την πλατεία Ταξίμ, έπειτα από την είσοδο των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας νωρίς το πρωί, οι οποίες απομάκρυναν χρησιμοποιώντας αντλίες νερού και δακρυγόνα εκατοντάδες συγκεντρωμένους νέους που πετούσαν εναντίον τους πέτρες και βόμβες μολότοφ.

Η αστυνομία δεν κινήθηκε κατά των συγκεντρωμένων διαδηλωτών στο πάρκο Γκεζί, η επικείμενη καταστροφή του οποίου έδωσε το έναυσμα για τις μεγάλες διαδηλώσεις που εξελίχθηκαν σε κίνημα κατά της κυβέρνησης του Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος θα συναντηθεί αύριο, Τετάρτη, με εκπροσώπους των διαδηλωτών, θα εκφωνήσει σήμερα το μεσημέρι ομιλία, όπως και κάθε εβδομάδα, ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).