Με τεχνολογίες και οικιακό και κτιριακό σχεδιασμό που σχεδίασαν έλληνες επιστήμονες
Το «Έξυπνο Σπίτι», ένας καινοτόμος χώρος-πλατφόρμα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) άνοιξε τις πύλες του στο ευρύ κοινό, το οποίο προϊδέασε για το τι θα πρέπει να αναμένει μέσα στα επόμενα χρόνια στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας.
Μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας, Έλληνες επιστήμονες εξελίσσουν με συνεργατικό τρόπο όλες τις τεχνολογίες και πρόκειται για ένα πρωτοποριακό project, για το οποίο μίλησε στον ρ/σ του ΑΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Δημοσθένης Ιωαννίδης, συνεργαζόμενος μεταδιδακτορικός ερευνητής του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του ΕΚΕΤΑ (Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης).
«Οι τεχνολογίες που εφαρμόζουμε στο συγκεκριμένο κτίριο, είναι μια εξέλιξη, που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έτσι, μιλάμε για μια κοινοτική οδηγία, με βάση την οποία τα κτίρια σιγά-σιγά μετατρέπονται τουλάχιστον σε κτίρια βελτιστοποίησης και εξοικονόμησης ενέργειας, κάτι που συμβαίνει π.χ με το πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ' οίκον". Καθώς πηγαίνουμε όμως στα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον τα δημόσια κτίρια θα πρέπει να είναι πλέον μηδενικής κατανάλωσης" τόνισε ο Έλληνας ειδικός επιστήμονας, περιγράφοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί, σε ευρωπαϊκό έστω επίπεδο, η Έρευνα και Ανάπτυξη τεχνολογιών, που σχετίζονται με τα "Έξυπνα Κτίρια" και, ταυτόχρονα, με τα κοινά, ευρείας διάθεσης, σπίτια του μέλλοντος» είπε.
Έτσι, μέσα στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον κ.Ιωαννίδη, θα πρέπει να τοποθετηθούν -σίγουρα και κατ' ελάχιστον στο βαθμό που θα εξυπηρετούνται οι εκάστοτε ενεργειακές ανάγκες- φωτοβολταϊκά συστήματα στα κτίρια που θα κατασκευάζονται. Όπως εξήγησε ο Έλληνας ειδικός, αυτά θα πρέπει να συνεργαστούν με τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας. Παράλληλα όμως και αυτή είναι σημαντικότερη δράση από τώρα και «μέσα στα επόμενα 15 χρόνια», όπως εξήγησε ο κ.Ιωαννίδης, στην ΕΕ υπάρχει μια σημαντική κατεύθυνση για μη σπατάλη ενέργειας, «πάμε για κτίρια θετικού ισοζυγίου», όπως εξηγεί ο Έλληνας ερευνητής.
Αυτό, τονίζει, σημαίνει π.χ πως σε μια ευρύτερη κοινότητα, τα σπίτια θα μπορούν να είναι ενεργειακά διασυνδεδεμένα και έτσι να υπάρχει η δυνατότητα να «είναι και αυτόνομα ενεργειακά και να διαχειρίζονται την ενέργειά τους, αλλά και όταν υπάρχουν ενεργειακές κοινότητες να μπορούν να διαμοιράζονται την ενέργεια και να βελτιστοποιείται έτσι αυτή η διαχείρισή της».
Στο πλαίσιο αυτής της εξέλιξης, όπως εξήγησε ο κ.Ιωαννίδης, γίνεται από το ΕΚΕΤΑ μια προσπάθεια, η οποία έχοντας εξασφαλίσει τη συνεργασία «με μια συστάδα επιχειρήσεων στο επίπεδο της Θεσσαλονίκης», έχει ως στόχο να αποδώσει σε αυτό τον καινοτόμο τομέα τεχνολογίες που θα διασφαλίζουν αυτό το θετικό ενεργειακό ισοζύγιο. «Στο άμεσο μέλλον θα δείτε απτά αποτελέσματα για το πώς μπορούμε να φτιάχνουμε τέτοια "μηδενικού" και "θετικού" ισοζυγίου κτίρια» τόνισε ο κ.Ιωαννίδης.
Ο ρόλος του «nZEB Smart Home» και του ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ
Το ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ λειτουργώντας ως «Satellite Node» στο δίκτυο του προγράμματος L4MS παρέχει το «nZEB Smart Home», το οποίο και αποτελεί έναν κόμβο ψηφιακής καινοτομίας (Digital Innovation Hub), με σκοπό να λειτουργήσει σαν ένα περιβάλλον για την ανάπτυξη, αξιολόγηση και επικύρωση τεχνολογιών τρίτων.
Το «nZEB Smart Home» του ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ είναι μια υποδομή προτυποποίησης και επίδειξης νέων τεχνολογιών, εξομοιώνοντας ένα οικιακό κτίριο όπου οι κάτοικοι μπορούν να βιώσουν πραγματικά σενάρια, εξερευνώντας καινοτόμες τεχνολογίες βασισμένες στους τομείς της Ενέργειας, Υγείας, Μεγάλων Δεδομένων, Ρομποτικής και Τεχνητής Νοημοσύνης.
Το σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης Έξυπνο Σπίτι του ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ, είναι το πρώτο σπίτι στην Ελλάδα που συνδυάζει δομικά υλικά τελευταίας τεχνολογίας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συσσωρευτές και έξυπνες λύσεις ΤΠΕ, δημιουργώντας ένα βιώσιμο και ενεργό περιβάλλον δοκιμών, αξιολόγησης και επικύρωσης.
Παρουσίαση του «Έξυπνου Σπιτιού» στο Κέντρο Ξιφασκίας
Το «Έξυπνο Σπίτι» του ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες της έκθεσης Indelex-Smart Home, η οποία πραγματοποιείται μέχρι αύριο 13 Μαΐου στο Κέντρο ξιφασκίας στην Αθήνα. Η έκθεση αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός στον τομέα των έξυπνων κτιρίων, όπου παρουσιάζονται όλα τα νέα προϊόντα και οι τεχνολογίες για τον οικιακό και κτιριακό εξοπλισμό στους τομείς του αυτοματισμού, της ασφάλειας, της ενέργειας, του φωτισμού, των υποδομών κλπ.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης οι επισκέπτες θα γνωρίσουν από κοντά το Έξυπνο Σπίτι τις τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί μέσα στο «Έξυπνο Σπίτι». Ως ένα πρότυπο Ενεργειακό Κτίριο, είναι βασισμένο σε τελευταίας τεχνολογίας δομικά υλικά, με «έξυπνες» τεχνολογίες που παρέχουν τη δυνατότητα εξερεύνησης διαφόρων ερευνητικών αντικειμένων. Ταυτόχρονα, αποτελεί και μια υποδομή που εξομοιώνει ένα πραγματικό οικιακό κτίριο προσφέροντας υπηρεσίες γρήγορης προτυποποίησης και επίδειξης καινοτόμων τεχνολογιών.
Παράλληλα, θα είναι διαθέσιμα προς επίδειξη, προϊόντα και τεχνολογίες που δημιουργήθηκαν στο ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ μέσω ερευνητικών προγραμμάτων, ενημερωτικά βίντεο και έντυπο υλικό για τις δράσεις, τις τεχνολογίες και τις καινοτομίες που συνθέτουν το «Έξυπνο Σπίτι».