«Το θέμα των συνόρων και των μεταναστών θα πρέπει να μεταφραστεί ως ευρωπαϊκό πρόβλημα»

«Το θέμα των συνόρων και των μεταναστών θα πρέπει να μεταφραστεί ως ευρωπαϊκό πρόβλημα»

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής, Κώστας Σόμμερ μίλησε στο news.gr για το όραμα του, τα πιστεύω του και τη μητέρα του

Αποφασισμένος να αφήσει το δικό του στίγμα στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή είναι ο Κώστας Σόμμερ.

Ο ηθοποιός, ο οποίος λατρεύει τα extreme sports και του αρέσει να παίρνει ρίσκα, ετοιμάζεται για το επόμενο μεγάλο του βήμα.

Από τη Σοφία Πελεκάνου

Πριν λίγες μέρες, ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του με την «Ένωση Κεντρώων» στο πλευρό του Βασίλη Λεβέντη για την προσεχή Ευρωβουλή.  Ο 44χρονος ηθοποιός, μίλησε στο news.gr και αποκάλυψε το όραμα του για την Ελλάδα, γιατί είπε το «ναι» στο συγκεκριμένο κόμμα αλλά και για τη μητέρα του.

Ο λόγος που είπε το «ναι» στη πολιτική

Τι οδήγησε τον Κώστα Σόμμερ να πει «ναι» σε καινούργια μονοπάτια, διαφορετικά από αυτά που τον έχουν συνηθίσει οι θαυμαστές του: «Όταν μπαίνεις σε ένα καινούργιο κομμάτι και μια νέα πραγματικότητα, είναι σωστό να το κάνεις με έναν άνθρωπο και ένα κόμμα που δεν εμπλέκεται σε τίποτα κακό, σε κανένα σκάνδαλο και είναι μακριά από τα δικομματικά συμφέροντα όπως είναι ο Βασίλης Λεβέντης και η Ένωση Κεντρώων» αναφέρει και προσθέτει: «Θεωρώ πιο σημαντικό το να αντιπροσωπεύσεις την Ελλάδα, τα συμφέροντα της και τον Έλληνα πολίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το να μπεις στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό» ξεκαθαρίζει.

Η απόφαση του 44χρονου ηθοποιού να κάνει το συγκεκριμένο βήμα δεν ήταν όμως μια βιαστική: «Νιώθω πως οι καταστάσεις στη ζωή μου με έφεραν σήμερα εδώ γιατί τώρα πραγματικά θεωρώ ότι μπορώ να αντιπροσωπεύσω τον ελληνικό λαό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μιλάμε για μια πλειοψηφία γερμανική και τα γερμανικά μου είναι άπταιστα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό οι δημόσιες σχέσεις και τι σχέση έχεις με τις δυνατές χώρες. Όταν λοιπόν εσύ μπορείς να μιλάς στους βουλευτές στη γλώσσα τους, μπορείς να τους φέρεις πιο κοντά στο που πονάμε εμείς. Αν στα πω στη γλώσσα σου θα με ακούσεις πιο καλά. Και αν τα έχω ζήσει στο πετσί μου, θα με ακούσεις πιο καλά. Όταν εγώ, σε μια χώρα δύσκολη, έχω χτίσει αυτά που έχω χτίσει, ότι κι αν είναι αυτό, και έχω χτίσει και εδώ και σε χώρες του εξωτερικού, βλέπω τη διαφορά»

Το δικό του λιθαράκι και τα παιδιά του δρόμου

Οι ψηφοφόροι περιμένουν λύσεις στα προβλήματα τους από τους πολιτικούς. Μπορεί ο Κώστας Σόμμερ να δώσει λύσεις; «Δεν ξέρω αν έχω να δώσω λύσεις, έχω όμως να προτείνω κάποια πράγματα που θα μας φέρουν πιο κοντά στη λύση. Ένα λιθαράκι πιο κοντά» απαντάει και τονίζει ποιοι βουλευτές πιστεύει ότι πρέπει να μπουν στην Ευρωβουλή. «Πρέπει να μπουν στο τοπικό πολιτικό σκηνικό, αλλά και στο ευρωπαϊκό, παιδιά τα οποία βγαίνουν μέσα από την αγορά, μέσα από το δρόμο, που τον έχουν μυρίσει και τον έχουν περπατήσει! Νέα παιδιά τα οποία θα έχουν ζήσει στο πετσί τους τα προβλήματα και ξέρουν όχι μόνο ότι πρέπει να γίνει κάτι αλλά και το τι και πώς μπορεί να γίνει».

«Δεν υπάρχουν πια κόμματα, υπάρχουν λόγια και ίδιες πράξεις σχεδόν από όλους»

Μέχρι πριν λίγες μέρες, οπότε και ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του για την Ευρωβουλή, ο Κώστας Σόμμερ, δεν είχε μιλήσει ποτέ δημόσια για τα πολιτικά του πιστεύω.

«Δεν είμαι βαθιά πολιτικοποιημένος, είμαι βαθιά δεμένος με τα συμφέροντα μου και τα συμφέροντα της Ελλάδας. Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στο πολιτικό σκηνικό πιστεύω πως δεν υπάρχουν πια κόμματα. Υπάρχουν πολλά λόγια και πράξεις σχεδόν ίδιες από όλους» αναφέρει και προσθέτει: «Όταν δεν έχεις μπει ποτέ ενεργά σε ένα χώρο όπως αυτός της πολιτικής δεν υπάρχει λόγος για μεγάλες σημαίες και φανφάρες. Έτσι κι αλλιώς δεν είμαι άνθρωπος που του αρέσει να κουβαλάει μεγάλες σημαίες».

«Ο κάθε εργαζόμενος δεν μπορεί να δουλέψει στο Δημόσιο. Θα σκάσει στο τέλος...»

Ποιο είναι το όραμα του όμως για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα; «Πρέπει να στηριχτεί και ο εργαζόμενος αλλά και ο επιχειρηματίας. Ο κάθε εργαζόμενος δεν μπορεί να δουλέψει στο Δημόσιο. Θα σκάσει στο τέλος... Πρέπει να δημιουργήσεις και να βοηθήσεις τον ιδιωτικό τομέα να φτιάξεις θέσεις εργασίας, να σταματήσει το brain drain, να μην φεύγουν τα παιδιά στο εξωτερικό. Πρέπει να τα κρατήσεις εδώ και ο μόνος τρόπος είναι να δημιουργήσεις ευκαιρίες. Είναι μια αλυσίδα που πρέπει να δημιουργηθεί.»

Η καθαρή Ελλάδα και η μητέρα του που τον κάνει περήφανο

«Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι που θα υποστηρίξω δυνατά είναι αυτό της καθαρής Ελλάδας. Πρέπει να δημιουργηθεί συνείδηση στη νέα γενιά να κρατάει τη χώρα της καθαρή» αναφέρει ο Κώστας Σόμμερ και εξομολογείται: «Η μάνα μου, στη Κρήτη όταν βγάζει τα σκυλιά βόλτα, μαζεύει σκουπίδια από την παραλία. Παλιά ντρεπόμουν και της έλεγα: «Μπορείς να μη τα μαζεύεις σε παρακαλώ; Είναι δυνατόν, να σκας με τις σακούλες σκουπιδιών;» και εκείνη απαντούσε «Ρε αγόρι μου είναι κρίμα, αφού κάνω τη βόλτα, θα τα μαζέψω.» και εγώ ντρεπόμουν. Σήμερα όμως, χαίρομαι τρελά που το κάνει αυτό και το έχει μεταφέρει και σε μένα! Η αντίληψη για την Καθαρή Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει από τα σχολεία και ήδη έχω μια οργάνωση και είμαστε πάρα πολύ κοντά. Δεν είναι όμως μόνο θέμα της Ελλάδας. Θες να έχεις την Ευρώπη σου καθαρή;»

Όραμα για μια καθαρή Ελλάδα έχει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Κώστας Σόμμερ

Το... ονειρεμένο και ρομαντικό κόλπο για το ελληνικό συμφέρον

Ως Ευρωβουλευτής ο Κώστας Σόμμερ, θα θέσει σε προτεραιότητα το συμφέρον της Ελλάδας ή αυτό της Ευρώπης; «Το κόλπο είναι να θέσεις το ελληνικό συμφέρον παρουσιάζοντας το όμως σαν ευρωπαϊκό, γιατί το δικό μου όνειρο και όραμα είναι ότι αυτά τα δυο είναι το ίδιο. Όσο παράξενο, μακριά, ονειρεμένο και ρομαντικό να ακούγεται» απαντάει στο news.gr και προσθέτει: «Δεν είμαστε απλά η Ελλάδα, είμαστε το νότιο κομμάτι της Ευρώπης και ως τέτοιο πρέπει να μιλάμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»

«Δεν υπάρχει καλύτερη διαφήμιση από το στόμα σε στόμα»

Αναφερόμενος στον τουρισμό, ο Κώστας Σόμμερ ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα δεν υστερεί σε τίποτα, ωστόσο όμως μπορεί να εμπλουτιστεί και να προσφέρει στον τουρίστα πολλές εμπειρίες ώστε να φύγει γεμάτος. «Αν φύγει γεμάτος θα διαδώσει τον ελληνικό τουρισμό. Δεν υπάρχει καλύτερη διαφήμιση από το στόμα σε στόμα» αναφέρει και προσθέτει: «Πρέπει να βοηθηθεί η ελληνική βιομηχανία και οι αγρότες. Να εξάγουμε ελληνικά προϊόντα»

«Το θέμα των συνόρων και των μεταναστών θα πρέπει να μεταφραστεί ως ευρωπαϊκό πρόβλημα»

Ο Κώστας Σόμμερ μίλησε στο news.gr και για την «καυτή πατάτα» των μεταναστών. Ένα θέμα που η κάθε χώρα θεωρεί πως είναι πρόβλημα της διπλανής της.

«Το θέμα των συνόρων και των μεταναστών θα πρέπει να μεταφραστεί ως ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν μπορεί να μου λεει πχ η Γερμανία εγώ κλείνω τα σύνορα μου, Ελλάδα κοίτα να δεις τι θα κάνεις με τους μετανάστες. Οπα! Θες δεν θες είμαι στο νότιο κομμάτι των συνόρων σου. Άρα εσύ πρέπει να δημιουργήσεις κονδύλια από όλους τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί είναι κοινό μας πρόβλημα. Δεν είναι μόνο δικό μου πρόβλημα!» απαντάει στο news.gr.