Η διαδρομή του χρήματος από τη μία offshore στην άλλη offshore
Όπως ο ίδιος ο κ. Νέζης δήλωσε στην απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, στο οποίο δικάζεται ο ίδιος και ο επιχειρηματίας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, για τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας, όσον αφορά το ποσό των 250.000 ευρώ, που βρέθηκε σε λογαριασμό offshore του κ. Νέζη και κατατέθηκε από τον κ. Μυτιληναίο, το ποσό αυτό ζήτησε να του κατατεθεί στο λογαριασμό αυτό για λόγους φοροαποφυγής!
Η μεταφορά του επίδικου ποσού των 250.000 ευρώ στο λογαριασμό offshore του κ. Νέζη πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2002 από λογαριασμό επίσης offshore του κ. Μυτιληναίου, όταν και διατελούσε Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΗ και ήταν σε εξέλιξη ο Διαγωνισμός για τη μονάδα κατασκευής φυσικού αερίου στο Λαύριο, ο οποίος τελικά κατακυρώθηκε στη ΜΕΤΚΑ ΑΕ, του Ομίλου Μυτιληναίου.
Ο κ. Νέζης ανέλαβε Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΗ τον Ιούνιο του 2000 και αποχώρησε τον Φεβρουάριο του 2005, όταν υπέβαλε την παραίτησή του για «λόγους ευθιξίας» κατά δήλωσή του, όταν ο τότε Πρόεδρος της ΔΕΗ, Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, έστειλε 7 υποθέσεις της ΔΕΗ στον Εισαγγελέα, γιατί κατά τη γνώμη του υπήρχαν υποψίες διαφθοράς στελεχών της ΔΕΗ.
Εντούτοις όμως μέχρι σήμερα, ο πρώην Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΗ, αν και εύθικτος όπως έχει δηλώσει, δεν έχει καταβάλει το φόρο που αντιστοιχούσε στην αμοιβή του ποσού των 250.000 ευρώ που δήθεν έλαβε για μία μελέτη που παρέδωσε στον Όμιλο Μυτιληναίο και αφορούσε την εξαγορά της ΛΑΡΚΟ, η οποία δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Τα ανωτέρω ομολόγησε ο ίδιος μετά από σχετική ερώτηση που του έγινε στο ακροατήριο από την έδρα του Δικαστηρίου.
Έδρα: Τώρα που αποκαλύφθηκε η φοροδιαφυγή πληρώσατε το φόρο; Η ευθιξία σας δε σας ώθησε στην πράξη αυτή;
Νέζης: Όχι. Οι νομικοί μου σύμβουλοι δεν με συμβούλευσαν κάτι τέτοιο. Είμαι στους 700 υψηλότερα φορολογούμενους Έλληνες.
Τα παραπάνω δήλωσε στην απολογία του ο κ. Νέζης και ενώ κοιτούσε επίμονα για βοήθεια τους συνηγόρους υπεράσπισής του.
Πώς όλα αυτά συμπίπτουν χρονικά είναι ένας γρίφος για επιδέξιους λύτες, ήτοι:
α) Η μελέτη αυτή ανατέθηκε στον κ. Νέζη το 1999, όταν δεν ήταν στη ΔΕΗ και δεν είχε καμία σχέση με τη ΛΑΡΚΟ.
β) Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε 4 έτη μετά.
γ) Με στοιχεία αποκτηθέντα από τον κ. Νέζη, επίσης κατά δήλωσή ενώπιον του δικαστηρίου, με παράνομο τρόπο!
δ) Το δε έτος 1990 ο κ. Νέζης, όταν του ανατέθηκε κατά δήλωσή του η μελέτη για τη ΛΑΡΚΟ, δούλευε στη σουηδική εταιρεία SCA εμπορίας προϊόντων προσωπικής υγιεινής και χαρτικών ειδών (όπως πάνες ακράτειας, μωρού, χαρτί τουαλέτας, σερβιέτες κ.λ.π), οπότε ήταν το πλέον κατάλληλο άτομο, επίσης κατά δήλωσή του, για την εκπόνηση της μελέτης της ΛΑΡΚΟ.
Από τα παραπάνω προκύπτει λοιπόν ότι ο κ. Νέζης εκπόνησε την εν λόγω μελέτη για τη ΛΑΡΚΟ και έλαβε την αμοιβή των 250.000€ από τον κ. Μυτιληναίο, ενόσω διατελούσε Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΗ και δεν υπήρχε καμία πρόθεση για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, αφού το θέμα είχε παγώσει μετά την εκλογή της Κυβέρνησης Σημίτη το 2000.
Στη δε σχετική ερώτηση της έδρας απάντησε τα ακόλουθα:
Έδρα: Πού βρήκατε τα στοιχεία για τη ΛΑΡΚΟ;
Νέζης: Από δύο πηγές, τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας που δημοσιεύονται στον Τύπο και από παρακολούθηση της εταιρείας και επαφές μου με στελέχη αυτής.
Έδρα: Πώς σας τα δώσανε τα στοιχεία;
Νέζης: Ατύπως, μου τα ταχυδρομήσανε.
Έδρα: Ήταν σύννομο αυτό;
Νέζης: Εφόσον ήταν προς πώληση ναι.
Επομένως, η απορία κάθε Έλληνα φορολογούμενου είναι ίδια με την απορία που εκφράστηκε από την έδρα του Δικαστηρίου κατά την ακροαματική διαδικασία, ότι η προσωπικότητα και το ήθος του κ. Νέζη, τα οποία ο ίδιος επικαλέστηκε στην αρχή της απολογίας του, δεν συνάδουν με τις πράξεις του αυτές, οι οποίες συμπίπτουν χρονικά και με την απασχόλησή του στη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας, τη ΔΕΗ.