O Κρις Χιουζ επιτίθεται στον Μαρκ Ζάκερμπεργκ και ζητά την διάσπαση του διαδικτυακού κολοσσού
Ο Κρις Χιουζ, ο ένας εκ των συνιδρυτών του Facebook, τάχθηκε σήμερα υπέρ της διάσπασης του διαδικτυακού κολοσσού στα τρία, προειδοποιώντας τον διευθύνοντα σύμβουλό του, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, που τον κατηγορεί ότι θυσίασε την προστασία της ιδιωτικής ζωής προς όφελος των «κλικ».
«Είναι καιρός να διαλύσουμε το Facebook» σε μικρότερα κομμάτια, διαχωρίζοντας το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, την πρωταρχική δραστηριότητά του, από τις εφαρμογές Instagram και WhatsApp, έγραψε ο Κρις Χιουζ, ο συνιδρυτής του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, από το οποίο έχει αποχωρήσει, σε ένα μακροσκελές άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα στους New York Times. Το κείμενο συνοδεύεται από μία φωτογραφία, όπου μπορεί να διακρίνει κανείς τους δύο άνδρες, σε νεαρή ηλικία, στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το 2004, τη χρονιά που ξεκίνησε το Facebook.
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ «δημιούργησε ένα Λεβιάθαν, που εξαλείφει το επιχειρηματικό πνεύμα και περιορίζει την επιλογή των καταναλωτών», υποστήριξε ο Χιουζ. Ο αμερικανικός ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος απέκτησε τις εφαρμογές Instagram και WhatsApp τα τελευταία χρόνια, προσελκύει 2,7 δισεκατομμύρια χρήστες στο σύνολο του δικτύου του. Ο όμιλος κατέγραψε κέρδη ύψους 2,43 δισ. δολαρίων το α΄ τρίμηνο του 2019.
Ωστόσο, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια σειρά σκανδάλων με επίκεντρο την ακατάλληλη χρήση ιδιωτικών δεδομένων των χρηστών του, γεγονός που θα μπορούσε να του στοιχίσει ένα πολύ βαρύ πρόστιμο εκ μέρους της ομοσπονδιακής υπηρεσίας Κανονικοποίησης του Εμπορίου (FTC).
Συγκεκριμένα, ο Κρις Χιουζ προτείνει το Instagram και το WhatsApp να διαχωριστούν «σύντομα» από το Facebook. «Ακόμα και έπειτα από μια διάσπαση, το Facebook θα παρέμενε εξαιρετικά κερδοφόρο, με την επένδυση δισεκατομμυρίων στις νέες τεχνολογίες» συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας ότι «το πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον το μόνο που θα έκανε, θα ήταν να ενθαρρύνει τους επενδυτές» στον τομέα.
Συμπλήρωσε, ότι η διάσπαση δεν θα στοίχιζε τίποτα στις αμερικανικές αρχές και θα συνέβαλε στο να προσφερθούν «υψηλότερες προδιαγραφές προστασίας της ιδιωτικής ζωής» χάρη στον ανταγωνισμό. Αναφέρεται εξάλλου στο κείμενό του χωρίς υπεκφυγές στον Μαρκ Ζάκερμπεργκ. «Είναι ένας άνθρωπος. Όμως, η ίδια η ανθρώπινη φύση του οδηγεί την εξουσία του εκτός ελέγχου, τόσο προβληματική» έγραψε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Κρις Χιουζ, ο Ζάκερμπεργκ θα μπορούσε να αποφασίσει ο ίδιος να ρυθμίσει τους αλγόριθμους του Facebook, για να τροποποιήσει τις παραμέτρους προστασίας της ιδιωτικής ζωής. «Είμαι οργισμένος, καθώς η προτεραιότητα που έδωσε στην ανάπτυξη της εταιρείας τον έκανε να αμελήσει την ασφάλεια και την ευγένεια στον αγώνα για τα κλικ» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση πρέπει να θεωρήσει τον Μαρκ υπεύθυνο» για αυτήν την κατάσταση.
Από την πλευρά του, το Facebook απέρριψε το κάλεσμα του Χιουζ για τον διαχωρισμό των WhatsApp και Instagram σε διαφορετικές εταιρείες. «Το Facebook αποδέχεται, ότι με την επιτυχία ακολουθεί η ανάληψη ευθυνών. Όμως, δεν μπορείς να επιβάλεις την ανάληψη ευθυνών ζητώντας τη διάσπαση μιας επιτυχημένης αμερικανικής εταιρείας» αναφέρει σε μια ανακοίνωση ο εκπρόσωπος τύπου του Facebook Νικ Κλεγκ. «Η λογοδοσία των τεχνολογικών εταιρειών μπορεί να επιτευχθεί μέσω της επιμελούς εισαγωγής νέων κανόνων για το Διαδίκτυο. Αυτήν ακριβώς την έκκληση απηύθυνε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ» προσθέτει.
Πρώην συγκάτοικος του Ζάκερμπεργκ, ο Κρις Χιουζ αποχώρησε από το Facebook το 2007 και εργάστηκε για τον προεδρικό υποψήφιο Μπαράκ Ομπάμα.