Τουρκία: Ανοίγει η κοινωνική ψαλίδα μεταξύ Ερντογάν-διαδηλωτών

Παρρησία και αποφασιστικότητα της κυβέρνησης ή αδιαλλαξία; Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στην πολιτική της σκληρής γραμμής και δεν κάνει βήμα πίσω. Η σύσκεψη στο κυβερνών κόμμα κατέληξε με τη στρατηγική αντιμετώπισης της συσσωρευμένης οργής στην Τουρκία με τα ίδια όπλα και με την ίδια πολιτική από πλευράς κυβέρνησης.

Το αν ο Τούρκος πρωθυπουργός υπερεκτιμά τις δυνάμεις του και κάνει στρατηγικό λάθος ή έχει λάθος εικόνα του μωσαϊκού της τουρκικής κοινωνίας, θα φανεί στην πορεία.

Πάντως, οι διαβεβαιώσεις του Χουσεΐν Τσελίκ, αντιπροέδρου του ΑΚ, ότι η γείτονος χώρα δε βαδίζει προς εκλογές, δεν πτόησαν τους διαδηλωτές της πλατείας Ταξίμ, οι οποίοι ξεκίνησαν για μία ακόμη ημέρα από το πάρκο Γκεζί, την αφετηρία των διαδηλώσεων που πήραν ογκώδη έκταση και πολιτικό χαρακτήρα.

Στην πλατεία δεν έλειψε και η ένταση. "Ο κόσμος ασχολείται με μια οικονομική κρίση και τα πράγματα πάνε καλά στην Τουρκία. Δεν γίνονται εκλογές επειδή άνθρωποι πορεύονται στους δρόμους", δήλωσε ο Τσελίκ, όμως τον διαψεύδουν τα ίδια τα γεγονότα.

Σε απόσταση λίγων μόνο χιλιομέτρων, δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι αψήφησαν την έκκληση που απηύθυνε ήδη από την Παρασκευή ο Τούρκος πρωθυπουργός να σταματήσουν αμέσως τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και συγκεντρώθηκαν και πάλι στην κεντρική πλατεία Ταξίμ.

Ένταση το Σάββατο

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ξανά στο κέντρο της Άγκυρας, όπου σημειώθηκαν βίαιες συμπλοκές νωρίτερα την εβδομάδα αυτή, τραγουδώντας και παίζοντας τις κόρνες των αυτοκινήτων.

Η τουρκική αστυνομία έριξε το βράδυ του Σαββάτου δακρυγόνα και έκανε χρήση κανονιών νερού για να διαλύσει 5.000 διαδηλωτές στο κέντρο της Άγκυρας, κατά την ένατη ημέρα ενός κινήματος αμφισβήτησης με στόχο την ισλαμο-συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταδίδει φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Εκατοντάδες αστυνομικοί με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων έκαναν άφθονη χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές που διέκοψαν την κυκλοφορία και αρνήθηκαν να διαλυθούν, παρά τις προσταγές των αρχών, στην κεντρική πλατεία Κιζιλάι, εστία των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα.

Οι δυνάμεις της τάξης καταδίωξαν τους διαδηλωτές που κατέφυγαν στα δρομάκια γύρω από την πλατεία, νευραλγικό κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας.

Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά κανάλια.

Οι κυβερνητικές προθέσεις

Ο Ερντογάν δεν έχει δώσει καμία ένδειξη για το αν σχεδιάζει να "εκκαθαρίσει" την Ταξίμ, γύρω από την οποία οι διαδηλωτές έχουν στήσει δεκάδες οδοφράγματα καμωμένα από πλάκες πεζοδρομίου, οδικές πινακίδες, κατεστραμμένα οχήματα και λαμαρίνες, φράζοντας ένα μέρος του κέντρου της πόλης.

Η Αστυνομία, άλλωστε, αποχώρησε από την πλατεία πριν από αρκετές ημέρες.

"Ας μας επιτεθούν. Δεν μπορούν να μας σταματήσουν", φώναξε από το μεγάφωνο στην κορυφή ενός λευκού βαν στην πλατεία ένα μέλος του Τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος ενώπιον ενός πλήθους που επευφημούσε.

Ο Χουσεΐν Τσελίκ δήλωσε πως οι διαμαρτυρίες συζητήθηκαν "λεπτομερειακά" στη σημερινή σύνοδο του κόμματος, αλλά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν ήταν ποτέ στην ατζέντα.

"Μια κυβέρνηση που δεν έχει την εμπιστοσύνη του λαού δεν μπορεί να είναι μόνιμη. Πήραμε το μήνυμα των διαμαρτυριών και το σεβόμαστε αυτό, αλλά δεν υπάρχει τίποτε να σεβαστείς με ανθρώπους που πετούν πέτρες", είπε.

"Η διαδικασία (των διαδηλώσεων) είναι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, ομαλοποιείται και γίνεται όλο και πιο λογική", εκτίμησε ο Τσελίκ.

"Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε όλα τα λογικά, δημοκρατικά αιτήματα που σέβονται το νόμο. Η πόρτα μας και οι καρδιές μας είναι ανοικτές σε όσους θέλουν το διάλογο", συνέχισε ο αντιπρόεδρος του ΑΚ.

"Ο τρόπος με τον οποίο ζουν οι άνθρωποι, οι προσωπικές τους επιλογές, η θρησκεία τους, όλα είναι σεβαστά για εμάς", είπε ο Τσελίκ, απαντώντας στις επικρίσεις των διαδηλωτών που κατηγορούν την εξουσία ότι θέλει να "ισλαμοποιήσει" την κοινωνία.

"Αν υπάρχουν ελλείψεις, είμαστε έτοιμοι να τις διορθώσουμε", επέμεινε εκείνος.

Οι ενωμένοι διαδηλωτές και ο "πυροσβεστικός" ρόλος του Τσελίκ

Απέρριψε επίσης την επιβολή κυρώσεων εις βάρος των επικεφαλής της αστυνομίας που απαιτούν οι διαδηλωτές. "Ο πρωθυπουργός δεν θα κόψει κεφάλια απλώς και μόνον επειδή το θέλουν κάποιοι", ξεκαθάρισε ο Χουσεΐν Τσελίκ.

Αστυνομικοί με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων, υποστηριζόμενοι από ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα, συγκρούστηκαν για πρώτη φορά με τους διαδηλωτές πριν από μία εβδομάδα.

Τουρίστες και ντόπιοι ενώθηκαν με τους διαδηλωτές σε μια πρόχειρη κατασκήνωση διαμαρτυρίας στο πάρκο Γκεζί, μια δασύφυλλη γωνιά της πλατείας όπου οι ακτιβιστές κοιμούνται σε αντίσκηνα και κατεστραμμένα λεωφορεία ή τυλιγμένοι με κουβέρτες κάτω από τα δέντρα.

Αυτό που ξεκίνησε ως μια εκστρατεία κατά των σχεδίων της κυβέρνησης να κτίσει πάνω στο πάρκο εξελίχθηκε σε μία άνευ προηγουμένου εκδήλωση λαϊκής οργής απέναντι σε αυτό που θεωρείται ως αυταρχισμός του Ερντογάν και του ισλαμικών καταβολών κόμματός του, οδηγώντας στις χειρότερες ταραχές των τελευταίων δεκαετιών.

Σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας, χιλιάδες οπαδοί από τις τρεις κυριότερες ποδοσφαιρικές ομάδες της Κωνσταντινούπολης, την Μπεσίκτας, τη Γαλατασαράι και τη Φενερμπαχτσέ, που έχουν βοηθήσει να οργανωθούν ορισμένες από τις διαδηλώσεις, πραγματοποίησαν πορεία στην Ταξίμ φωνάζοντας "Ταγίπ, παραιτήσου;" και "Χέρι με χέρι κατά του φασισμού".

Η Αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και κανόνια νερού εναντίον των διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της νύχτας στην εργατική συνοικία Γκαζί της Κωνσταντινούπολης, η οποία είχε ζήσει σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία κατά τη δεκαετία του '90. Παρόμοιες ταραχές σημειώνονταν κάθε νύχτα την εβδομάδα αυτή σε πολλές πόλεις, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και σχεδόν 5.000 να τραυματιστούν.