“Η Ευρωζώνη είναι το αδύναμο σημείο της παγκόσμιας οικονομίας”

Ως “αδύναμο σημείο της παγκόσμιας οικονομίας” προσδιόρισε την Ευρωζώνη ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με τον Νοβότνι, από το Νοέμβριο του 2011 γίνονται συνεχώς αναθεωρήσεις προς τα κάτω στις προβλέψεις για την ανάπτυξη, η οικονομική πολιτική φαίνεται να υποτίμησε τη δυναμική της ύφεσης και, σε αντίθεση με την οικονομία στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν μπόρεσε να βγει από την ύφεση και αυτό κυρίως επειδή στη Γηραιά Ήπειρο λείπει η ισχυρή εσωτερική ζήτηση.

Ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη θεωρεί ο Έβαλντ Νοβότνι το γεγονός ότι και η Γερμανία δείχνει να χάνει τη δυναμική της, μετά από τη Φινλανδία και την Ολλανδία που βρίσκονται ήδη σε ύφεση.

Αντίθετα, τόνισε, σε καλύτερη κατάσταση από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης εξακολουθεί να βρίσκεται η Αυστρία, ακόμη και αν από το δεύτερο τρίμηνο του 2012 η οικονομία της παρουσιάζει στασιμότητα και οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη το 2013 και το 2014 έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 0,3% και 1,5%, αντίστοιχα.