Οι τεχνολογίες που θα μεταμορφώσουν την οικονομία αλλα και την καθημερινή μας ζωή στην επόμενη 10ετία, καταγράφονται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου της McKinsey, με τίτλο Disruptive Technologies: Advances that will transform life, business, and the global economy.
Πρώτη είναι οι εφαρμογές και η επικοινωνία μέσω κινητών συσκευών, το mobile internet, όπως συνηθίζεται να λέγεται πλέον η νέα επανάσταση στην ψηφιακή τεχνολογία και επικοινωνία. Η συνολική αξία που θα δημιουργείται λόγω του Mobile Internet εκτιμάται οτι μπορεί να προσεγγίσει τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως το 2025, και θα επηρεάσει δραματικά και άλλους τομείς όπως οι μεταφορές, η υγεία, η ενημέρωση, η ενέργεια.
Δεύτερος τομέας με καταλυτική επίδραση θα είναι η αυτοματοποίηση της γνώσης, ένα πεδίο όπου οι αλγόριθμοι επεξεργασίας των πληοφοριών και η τεχνητή νοημοσύνη υπόσχονται να ξεπεράσουν τα πιο τολμηρά μυθιστορήματα της επιστημονικής φαντασίας και ακολουθούν άλλοι 10 τομέις όπως : To Ιντερνετ των πραγμάτων (Internet of things), Η κατεσπαρμένη υπολογιστική ισχύς (cloud technology), η εξελιγμένη ρομποτική (advanced robotics), τα αυτόνομα οχήματα (autonomous and near-autonomous vehicles), η γονιδιωματική έρευνα, (next-generation genomics), η αποθήκευση ενέργειας, (energy storage), η τρισδιάστατη εκτύπωση, (3D printing), τα προηγμένα υλικά (advanced materials), οι εξελιγμένες μέθοδοι εντοπισμού ενεργειακών κοιτασμάτων (advanced oil and gas exploration and recovery), οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, (renewable energy).
Η συνολική επίδραση αυτών των τεχνολογιών στην οικονομία εκτιμάται σύμφωνα με την έκθεση, μεταξύ 14 - 33 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και αναμένεται να τροφοδοτήσει νέους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και να μετατοπίσει βίαια τη ροή κεφαλαίων από τους φθίνοντες "παραδοσιακούς" κλάδους στους αναδυόμενους νέους.
Η μελέτη προαναγγέλει μια νέα επανάσταση όχι μονο στην τεχνολογία αλλά συνολικά στην ανθρώπινη δραστηριότητα μας λέει ο Γιάννης Γιανναράκης, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΚΕΕ, του συνδέσμου των εταιρειών που δημιουργούν εφαρμογές στις νέες κινητές συσκευές: "Σε όλους αυτούς τους τομείς υπάρχουν λαμπρά μυαλά νέων Ελλήνων μηχανικών, επιστημόνων και επιχειρηματιών που ήδη διακρίνονται διεθνώς. Αυτό το πνεύμα εκφράζουν οι ενώσεις των καινοτομικών και εξωστρεφών επιχειρήσεων που αναπτύσσουν κοινές δράσεις και συνέργειες μεταξύ τους. ΣΕΚΕΕ (εφαρμογών σε κινητές συσκευές), ΕΝΕΒΗ (Μικροηλεκτρονικής), HBio (Βιο-Ιατρικής Τεχνολογίας) ΕΒΙΔΙΤΕ (Αεροδιαστημικής) και ΕΕΝΕ (Νεοφυών επιχειρήσεων -Startups). Ετσι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια διαφορετική Ελλάδα όχι μόνο για το 2025 αλλά ξεκινώντας από το κοντινό μας αύριο".