Fitch: Δεν κινδυνεύει από τις ταραχές η αξιολόγηση της Τουρκίας

Δεν απειλούν την αξιολόγηση της Τουρκίας με “ΒΒΒ-” οι ταραχές των τελευταίων ημερών στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο οίκος Fitch, προειδοποιώντας ωστόσο πως πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση της χώρας στις διαμαρτυρίες αυτές.

Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, το επίπεδο των ταραχών μέχρι στιγμής δεν αποσταθεροποιεί το καθεστώς, ενώ και η επίδραση στην οικονομία της χώρας είναι μάλλον περιορισμένη.

Ο οίκος Fitch δεν παραλείπει να κάνει και παραλληλισμούς με την Αραβική Άνοιξη, σημειώνοντας πως στις διαμαρτυρίες συμμετέχουν περισσότερο οι μορφωμένοι μεσοαστοί Τούρκοι, παρά οι άνεργοι ή οι εργάτες.

Προειδοποιεί ωστόσο πως “η επίμονη πολιτική και κοινωνική αναταραχή θα μπορούσε να βλάψει τον τουρισμό, να αποσταθεροποιήσει τις βραχυπρόθεσμες κεφαλαιακές ροές, να αυξήσει τον πληθωρισμό και να βλάψει την οικονομική ανάπτυξη”, υπογραμμίζοντας πως αν αυτά συμβούν, τότε οι ταραχές ενδέχεται να ασκήσουν πιέσεις και στην αξιολόγηση της χώρας.