Ενδείξεις για τη βόμβα στο αυτοκίνητο της Μαρίας Στέφη

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στο αυτοκίνητο της Διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού, Μαρίας Στέφη.

Η βόμβα εξερράγη στις 04:42, στη συμβολή των οδών Διομήδους 3 και Αγίας Βαρβάρας στη Δάφνη.

Από την έκρηξη τραυματίστηκε ελαφρά μια γυναίκα από τα τζάμια του Ι.Χ. επιβατηγού, τα οποία έσπασαν. Πριν την έκρηξη, άγνωστοι τηλεφώνησαν στην ενημερωτική ιστοσελίδα zougla.gr και τον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 και προειδοποίησαν για την έκρηξη, αφήνοντας διορία 20 λεπτών.

Το όχημα της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού ήταν σταθμευμένο έξω από πολυκατοικία.

Στο σημείο έσπευσαν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής με πέντε άνδρες οι οποίοι έσβησαν τη φωτιά από το όχημα. Από την έκρηξη προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε κοντινά κτίρια και σταθμευμένα οχήματα.

Η γυναίκα που τραυματίστηκε δήλωσε:

"Βασικά, βγήκα να δω γιατί ακούσαμε φωνές και διάφορα. Το μισό πατζούρι ήταν κλειστό και το άλλο το είχαμε ανοιχτό για να βλέπουμε. Και την ώρα εκείνη που φωνάζουν οι αστυνομικοί από κάτω 'μπείτε μέσα θα σκάσει βόμβα', γιατί τότε το ακούσαμε εμείς, με το που πάω να γυρίσω για να φύγω, ακούω το 'μπουμ', πέφτουν τα τζάμια και με πήραν λοξά. Κατά τύχη γλίτωσα".

Την έρευνα ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική, με τις αρχές να εκτιμούν ότι στόχος της επίθεσης δεν ήταν το πρόσωπο της διευθύντριας των Φυλακών, αλλά η θέση και ο θεσμός.

Άνδρες της Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, που μετέβησαν στο σημείο και συνέλεξαν υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού, διαπίστωσαν ότι ήταν ωρολογιακός και έκαναν λόγο για "υψηλό" εκρηκτικό

Το γεγονός ότι το αυτοκίνητο της διευθύντριας ήταν σταθμευμένο σε απόσταση από το σπίτι που διαμένει δείχνει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, ότι οι δράστες είχαν παρακολουθήσει προηγουμένως την κυρία Στέφη.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε για την επίθεση ότι πρόκειται για συμβολικό χτύπημα, λόγω της θέσης που κατέχει η διευθύντρια, θέσης που ταυτίζεται με την καταστολή, εκτιμά και το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πηγές του υπουργείου, άλλωστε, τόνιζαν ότι η ίδια δεν είχε προσωπικά θέματα ούτε είχε αναφέρει ότι δεχόταν απειλές, ενώ θύμιζαν ότι πριν από λίγες μέρες στόχος με γκαζάκια έγινε και το γραφείο του γ.γ. Διαφάνειας Γ. Σούρλα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης καταδίκασε την επίθεση, εκφράζοντας την αποδοκιμασία του -όπως είπε- για κάθε μορφή βίας που θέτει σε δοκιμασία τους θεσμούς και προκαλεί κινδύνους για ανθρώπινες ζωές. "Συμπαρίσταμαι στη διευθύντρια και ενισχύουμε το έργο της", αναφέρει ο κ. Ρουπακιώτης.

Η πλευρά των σωφρονιστικών υπαλλήλων

Με αφορμή την επίθεση, η ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβερνητικής πολιτικής, καταγγέλλοντας ότι η πολιτεία έχει εγκαταλείψει στο έλεος τις φυλακές της χώρας.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, “είναι φανερό πως με αυτή την επίθεση παραδίδουν τους υπαλλήλους των φυλακών βορά στις ορέξεις διαφόρων τυχάρπαστων που θεωρούν ότι με βόμβες μπορούν να απαντήσουν στα αδιέξοδά τους”.

Η ομοσπονδία των Σωφρονιστικών κάνει λόγο για "τυφλό χτύπημα", υπογραμμίζοντας την "αδιαμφισβήτητη ηθική και υπηρεσιακή αρτιότητα" της διευθύντριας, και προσθέτει: "Αν το χτύπημα αυτό δεν ήταν συμβολικό τότε εκτός από τους σαφώς εξωγενείς φυσικούς αυτουργούς του, θα πρέπει να μιλήσουμε και για το ενδεχόμενο και άλλων ηθικών αυτουργών 'εσωτερικά' ".