Περιμένοντας τον Ερντογάν

Στις 11 το βράδυ αναμένεται να επιστρέψει στην Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν, αποφασισμένος να συνεχίσει την προσωπική - όπως έχει εξελιχθεί- κόντρα με τους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που ζητούν την αποχώρηση του.

Οπαδοί του Τούρκου πρωθυπουργού έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και του ετοιμάζουν "πανηγυρική υποδοχή", παρά τις εκκλήσεις του αντιπρόεδρου του κόμματος του Ερντογάν, Χουσεΐν Τσελίκ, ο οποίος  είχε καλέσει τους ισλαμιστές να μην συγκεντρωθούν καθώς "ο Πρωθυπουργός δεν χρειάζεται καμία επίδειξη δύναμης".

Από την άλλη πλευρά, στην πλατεία Ταξίμ, χιλιάδες διαδηλωτές περιφρουρούν το πάρκο Γκεζίμ και φαίνονται αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν αν δεν δικαιωθούν. "Θα συνεχίσουμε να ερχόμαστε εδώ μέχρι να αισθανθούμε ότι πραγματικά έχουμε επιτύχει κάτι", λέει ένας από τους δεκάδες χιλιάδες Τούρκους και ξένους ακτιβιστές, αριστερούς, φιλελεύθερους, καλλιτέχνες, κεμαλιστές, φοιτητές και απλούς πολίτες που έχουν κατασκηνώσει στο πάρκο της ελευθερίας, όπως το χαρακτηρίζουν. 

Στην Άγκυρα και την Σμύρνη από το μεσημέρι σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας- με τη χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού- αλλά γίνονται και συμπλοκές μεταξύ των αντικαθεστωτικών πλέον Τούρκων και οπαδών του Ερντογάν.

 

Ένα πρώτο δείγμα της στάσης που θα κρατήσει ο Ερντογάν, έδωσε από την Τύνιδα, δηλώνοντας αποφασιστικά ότι το σχέδιο  ανάπλασης του πάρκου Γκεζίμ στη πλατεία Ταξίμ, θα υλοποιηθεί κανονικά και απέρριψε τα αιτήματα των διαδηλωτών για απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων λέγοντας: "δεν μπορεί να διοικηθεί το κράτος με μια λογική παίρνω κάτι και δίνω κάτι". 

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε και πάλι τους διαδηλωτές "μειοψηφία" η οποία "δεν μπορείτε να διαδηλώνει όπου θέλει" και δικαιολόγησε την χρήση  χημικών λέγοντας ότι είναι κάτι που γίνεται σε όλα τα κράτη του  κόσμου " συμπεριλαμβανομένων και των αναπτυγμένων χωρών".

"Ανάμεσα στους διαδηλωτές υπάρχουν εξτρεμιστές, κάποιοι εκ των οποίων  εμπλέκονται σε τρομοκρατία", επεσήμανε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρωθυπουργός. 

Και η νύχτα προβλέπεται μακρά και καθόλου τρυφερή...