Το θηλυκό καλαμάρι τρώει σπέρμα αρσενικού για να αντέξει τη συνεύρεση!

Ένα απίστευτο ακόμη και για αυτούς φαινόμενο κατέγραψαν οι επιστήμονες στο πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας: το θηλυκό καλαμάρι του είδους Sepiadarium austrinum τρώει μια ποσότητα σπέρματος του αρσενικού προκειμένου να έχει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται για μια επιτυχή ερωτική συνεύρεση.

Ερευνητές μελετούσαν δυο καλαμάρια από τον κόλπο Port Phillip στη Μελβούρνη, παρατήρησαν ότι το αρσενικό καλαμάρι εκτόξευσε "κάψουλες" σπέρματος προς το στόμα του θηλυκού πριν την επαφή. Το γεγονός ότι τα καλαμάρια αυτά είναι διάφανα, διευκόλυνε τις παρατηρήσεις των ερευνητών.

Τα σπερματοζωάρια που περιείχαν οι κάψουλες προσκολλώνται στα τοιχώματα της στοματικής κοιλότητας του θηλυκού.

Τότε το θηλυκό καλαμάρι χρησιμοποιεί τα πλοκάμια του για να περάσει το ωάριό του ακριβώς πάνω από τα σπερματοζωάρια και να γονιμοποιηθεί. Στην πράξη όμως τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, καθώς τα σπερματοζωάρια ποτέ δεν φτάνουν τόσο μακριά. Ως εκ τούτου το θηλυκό καλαμάρι καταβροχθίζει τις κάψουλες σπερματοζωαρίων που προσγειώνονται κοντά στο στόμα του.

Υπερτροφή και για άλλα είδη στο ζωικό βασίλειο;

Το σπέρμα περιέχει θρεπτικά στοιχεία για να επιβιώσει, γι’ αυτό και τα θηλυκά πολλών ειδών καταναλώνουν τα σπερματοζωάρια ως υπερτροφή για να δυναμώσουν και να ενισχύσουν τα ωάριά τους.

Ανάμεσα στα θηλυκά που τρώνε σπερματοζωάρια συγκαταλέγονται ορισμένα είδη μύγας, ένα θαλάσσιο ασπόνδυλο, ένα είδος βδέλλας και φυσικά το καλαμάρι Sepiadarium austrinum.

Η αναπαραγωγική διαδικασία συνεπάγεται μεγάλη απώλεια ενέργειας, γι’ αυτό και το θηλυκό προσπαθεί να επωφεληθεί αναπληρώνοντας τα θρεπτικά συστατικά που χάνει.