Λιβύη: Το στάδιο της Τρίπολης, σε ειρηνική διαδήλωση

Μετά από περισσότερο από δύο χρόνια και συγκεκριμένα από το φιλικό με το Μπενίν που έληξε με νίκη των γηπεδούχων με σκορ 3-2 στις 9 Φεβρουαρίου 2011, το εθνικό στάδιο Τρίπολης (Στάδιο 11ης Ιουνίου) ανοίγει τις πύλες του.

Η εθνική ομάδα της Λιβύης, στο πλαίσιο της τέταρτης αγωνιστικής του δέκατου ομίλου της δεύτερης φάσης των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας για τη ζώνη της Αφρικής, υποδέχεται τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Κατόπιν, επτά ημέρες αργότερα, στις 14 Ιουνίου θα υποδεχθεί στη Βεγγάζη το Τόγκο.

Η ζωή συνεχίζεται στη Λιβύη μετά την πολύπαθη και αιματοβαμμένη διετία και το ποδόσφαιρο, ως μικρογραφία της, επιζητά κι αυτό με τη σειρά του την ανάκαμψή του.

Οι οπαδοί της ομάδας αναμένεται να κατακλύσουν, όπως αναφέρουν τοπικές πηγές, τις κερκίδες του Σταδίου της 11ης Ιουνίου, το οποίο χωράει 67.000 θεατές.

Ο αγώνας των προκριματικών του επερχόμενου Μουντιάλ θα μετατραπεί σε διαδήλωση ειρήνης και διατράνωση προς τη διεθνή κοινότητα ότι το κλίμα στη χώρα έχει αλλάξει και ότι όλες οι εκδηλώσεις -και οι αθλητικές- βαίνουν προς το κανονικό.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Λιβύης, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, ετοιμάζονται πυρετωδώς για το παιχνίδι που θα διεξαχθεί στις 18:30 της Παρασκευής.

Επιθυμούν να κάμψουν εν τη γενέσει τους τις όποιες ενστάσεις της FIFA για τη διεξαγωγή του παιχνιδιού στη χώρα. Η αφρικανική ομοσπονδία είχε "μπει μπροστά", όταν ορίστηκε τελικά ο αγώνας αυτός να γίνει στην Τρίπολη. Τώρα, πετά το μπαλάκι στους Λίβυους αξιωματούχους του δημοφιλέστερου σπορ στον πλανήτη.

Ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας, Ανβάρ Αλ Τασάνι, δήλωσε ότι πρέπει να απομονωθούν μεμονωμένα γεγονότα και ότι οι φίλαθλοι θα μπουν στο γήπεδο παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, που θα τους συνοδεύει και στις κερκίδες. Έξω από το γήπεδο θα υπάρχουν δύο σημεία ελέγχου των προσερχόμενων φιλάθλων και περιπολίες αστυνομικών, όπως και ακροβολισμένες ομάδες της αντίστοιχης αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της χώρας, έτοιμες να δράσουν.

Ο κομισάριος του υπουργείου Εσωτερικών, Μοχάμεντ Αμπού Αμπντίλα δήλωσε: "σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του αγώνα, έχουμε κάνει άρτια προετοιμασία, έχουμε κηρύξει τα σώματα ασφαλείας της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης".

Η ομάδα της Λιβύης μέχρι σήμερα αγωνιζόταν ως... νομάς της Αφρικής σε Ντόχα, Κάιρο, Καταμέγια, Μπαμάκο, Γιοχάνεσμπουργκ.