Ο καρκίνος είναι τόσο παλιός όσο και… ο άνθρωπος;

Έναν όγκο ηλικίας 120.000 ετών ανακάλυψαν οι επιστήμονες στο σώμα ενός άνδρα Νεάτερνταλ που ζούσε στα εδάφη της σημερινής βόρειας Κροατίας και εντοπίστηκε στο σπήλαιο Κράπινα. Ο όγκος, που είναι μάλλον καλοήθης, αποτελεί πλέον τον αρχαιότερο όγκο που βρέθηκε ποτέ σε άνθρωπο ή στενό συγγενή του.

Μέχρι σήμερα, η αρχαιότερη γνωστή περίπτωση καρκίνου των οστών ήταν το πολύ 4.000 ετών και προερχόταν από αιγυπτιακές μούμιες.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS ONE", τονίζουν ότι "οι περιπτώσεις νεοπλασιών είναι σπάνιες στους προϊστορικούς ανθρώπινους πληθυσμούς" και χαρακτήρισαν αναπάντεχο το εύρημά τους. Ο όγκος έχει διάσταση περίπου 30 χιλιοστών και η ύπαρξή του επιβεβαιώθηκε με ακτινογραφίες και τομογραφίες του απολιθώματος.

"Ενδείξεις καρκίνου είναι υπερβολικά σπάνιες στο αρχείο των ανθρωπίνων απολιθωμάτων. Η συγκεκριμένη περίπτωση δείχνει ότι οι Νεάντερταλ, αν και ζούσαν σε ένα μη μολυσμένο περιβάλλον, τελικά ήσαν ευάλωτοι στο ίδιο είδος καρκίνου με τους σημερινούς ανθρώπους" αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο συγκεκριμένος Νεάντερταλ φαίνεται να έπασχε από ινώδη δυσπλασία, μια συχνή σκελετική πάθηση στους σύγχρονους ανθρώπους, η οποία συνήθως είναι καλοήθης και σπάνια μεταλάσσεται σε κακοήθη. Θεωρείται μάλλον άγνωστης αιτιολογίας, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλείται από μια γενετική μετάλλαξη στα κύτταρα που παράγουν τα οστά, με συνέπεια το κόκαλο να αντικαθίσταται από ινώδη ιστό.

Οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να βγάλουν συμπεράσματα για το αν ήταν σίγουρα κακοήθης η περίπτωση του Νεάντερταλ, πόσο πονούσε, αν είχε όγκους και σε άλλα οστά και ποια ήταν η γενικότερη κατάσταση της υγείας του. Η μέση διάρκεια ζωής των Νεάντερταλ, οι οποίοι εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 30.000 χρόνια, αφήνοντας έκτοτε την Ευρώπη "ελεύθερη" για τους προγόνους του σύγχρονου Homo sapiens, πιστεύεται ότι ήταν περίπου η μισή σε σχέση με σήμερα.