Το φαγητό αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο του ραγδαία μειωμένου οικογενειακού προϋπολογισμού της μέσης ελληνικής οικογένειας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η σίτιση και η στέγαση αποδείχθηκαν οι μόνες ανελαστικές δαπάνες των Ελλήνων για το 2011.
Κατά μέσο όρο, τα ελληνικά νοικοκυριά διέθεσαν 1.824 ευρώ το μήνα, αντί 2.020 ευρώ το 2010, αν η χώρα εισερχόταν στο Μνημόνιο. Η μείωση φθάνει στο 6,8% αλλά αν ληφθεί υπόψη και ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 10,8%.
Το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά στα είδη διατροφής (19,5%), και ακολουθούν οι μεταφορές (13,2%) και η στέγαση (12,6%), ενώ οι υπηρεσίες της εκπαίδευσης αποτελούν το μικρότερο μερίδιο των δαπανών (3,5%).
Είναι εντυπωσιακή η ραγδαία αλλαγή καταναλωτικού προτύπου. Καταγράφεται σημαντική μετατόπιση των δαπανών που αφορούν στην ένδυση – υπόδηση, διαρκή αγαθά, διάφορα αγαθά και υπηρεσίες, ξενοδοχεία, καφενεία και εστιατόρια, μεταφορές προς τις δαπάνες που αφορούν κυρίως στη διατροφή και τη στέγαση.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. σημειώνεται μεγαλύτερη μείωση δαπανών σε τρέχουσες τιμές, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα (2010), για ένδυση – υπόδηση (-20,1%), διαρκή αγαθά (-15,7%), ξενοδοχεία, καφενεία και εστιατόρια (-9,8%), διάφορα αγαθά και υπηρεσίες (-9,7%), μεταφορές (-9,4%), στην υγεία (-7,9%), και. στην αναψυχή και πολιτισμό και στις επικοινωνίες (-6,1%).
Μικρότερες μειώσεις παρατηρούνται στις δαπάνες για οινοπνευματώδη ποτά και καπνό (-3,2%) και εκπαίδευση (-0,8%).
Αντίθετα, μικρή αύξηση παρατηρήθηκε στις δαπάνες διατροφής κατά 1% και στη στέγαση κατά 0,6%.