Ιστορικής σημασίας ομιλία του Ομπάμα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα εκφωνήσει μια σημαντική ομιλία στις 19 Ιουνίου στο Βερολίνο,όπου θα βρεθεί με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής της G8 στη Βόρεια Ιρλανδία. 

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Ομπάμα θα μιλήσει μπροστά στην περίφημη Πύλη του Βρανδεμβούργου για τους "στέρεους δεσμούς" των ΗΠΑ με τη Γερμανία,ακολουθώντας το παράδειγμα του Τζον Κένεντι και του Ρόναλντ Ρέιγκαν.  

Πριν από περίπου μισό αιώνα και δύο χρόνια πριν από την ανέγερση του Τείχους που χώριζε το Ανατολικό από το Δυτικό Βερολίνο ο Κένεντι είχε δηλώσει με υπερηφάνεια ότι "Είναι Βερολινέζος" μιλώντας από το δημαρχείο της συνοικίας Σένεμπεργκ.

Η Πύλη του Βρανδεμβούργου, στην οποία δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν επί 30 χρόνια οι Δυτικοβερολινέζοι, αποτέλεσε το σκηνικό και για την ομιλία του Ρόναλντ Ρέιγκαν, τον Ιούνιο του 1987, κατά την οποία ο 40ός πρόεδρος των ΗΠΑ είχε καλέσει τον Σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ "να γκρεμίσει το Τείχος".

Το 2008 ο Ομπάμα, όντας ακόμη γερουσιαστής, είχε μιλήσει στο Τιργκάρτεν του Βερολίνου ενώπιον 200.000 ανθρώπων, γεγονός πρωτόγνωρο σε προεκλογική εκστρατεία για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.