Η παχυσαρκία κληρονομείται από τους γονείς…στα εγγόνια!

Τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με την παχυσαρκία, όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης, μπορεί να αποτελέσουν κληροδότημα για τα παιδιά ή τα εγγόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Εμπειρογνώμονες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου διαπίστωσαν ότι οι παχύσαρκες μητέρες μπορεί να "μεταφέρουν" τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και τον κίνδυνο του γονιδίου της παχυσαρκίας στα εγγόνια τους ακόμα και αν δεν το κληρονομήσουν τα δικά τους παιδιά.

Οι επιστήμονες έκαναν πειράματα σε παχύσαρκα θηλυκά ποντίκια, τα οποία τρέφονταν με μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη, πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα ποντίκια βρέθηκε ότι "πέρασαν" τους κινδύνους της παχυσαρκίας στη δεύτερη γενιά των απογόνων, ενώ σχεδόν καμία αρνητική επίπτωση δεν παρατηρήθηκε στους απογόνους πρώτης γενιάς.

Οι λόγοι για τους οποίους οι απόγονοι της πρώτης γενιάς προστατεύονται δεν είναι πλήρως κατανοητοί, ωστόσο οι ερευνητές εικάζουν ότι σχετίζονται με τις διαφορές στην πρόσληψη βάρους της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη, ή, με τα ειδικά τρόφιμα που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

"Λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια αύξηση της παχυσαρκίας, είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε πώς οι μελλοντικές γενιές μπορεί να επηρεαστούν. Ωστόσο χρειάζεται να γίνουν μελλοντικές μελέτες που θα μπορούσαν να εξετάσουν αυτές τις τάσεις σε ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και άλλων παραγόντων όπως γενετικοί περιβαλλοντικοί,  κοινωνικοί και πολιτιστικοί”, σημείωσε η επικεφαλής της έρευνας Δρ Amanda Drake.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ποσοστά της παχυσαρκίας βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και συνδέονται με πολλά προβλήματα υγείας, μεταξύ άλλων με τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.