Τα κονδύλια για τα φάρμακα υπάρχουν αλλά τα λεφτά δεν δίνονται

Σημαντικές επιπλοκές παρουσιάζονται στις πληρωμές των παλαιών χρεών του ΙΚΑ προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι τα κονδύλια είναι διαθέσιμα. Το ζητούμενο είναι αυτή τη στιγμή να προχωρήσει η διαδικασία άμεσης αποπληρωμής όλων των χρεών που εκκρεμούν από το 2010.

Τα οφειλόμενα του Ιδρύματος προς τις εταιρείας φτάνουν τα περίπου 260 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

Διαβάστε τι αναφέρουν στο κείμενο που συνέταξαν:

Σε μια περίοδο που όλη η αγορά βρίσκεται σε ασφυκτική κατάσταση εξαιτίας της παρατεταμένης καθυστέρησης στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η γραφειοκρατία αυτή τη φορά προφασίζεται απίστευτες δικαιολογίες προκειμένου να παγώσει τις πληρωμές, παρά τις εντολές για επίσπευση των διαδικασιών από τους ίδιους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών ακόμη και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Ο ΣΦΕΕ ενημερώνει ότι οι πληρωμές έχουν σταματήσει προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις με την αιτιολογία ότι δεν αναφέρονται ρητώς οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις στους παρόχους υπηρεσιών υγείας και επομένως δεν μπορούν να εγκριθούν οι πληρωμές! Με λίγα λόγια οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεν θεωρούνται πάροχοι υγείας!

Το πρόβλημα εντοπίζεται στον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύουν κάποιοι τη νομοθεσία ,αναφέρεται στην ανακοίνωση. Πιο συγκεκριμένα, οι νόμοι (Ν. 4038/2012 και 4132/2013) αναφέρονται στην κάλυψη των οφειλών του Οργανισμού «προς τα φαρμακεία και λοιπούς συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας (ιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια κ.ο.κ.)». Επειδή λοιπόν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεν αναφέρονται ρητά στο συγκεκριμένο εδάφιο, ορισμένοι επιμένουν να υποστηρίζουν ότι δεν υπάγονται στην εν λόγω ρύθμιση (!!!) και ως εκ τούτου δεν δύναται να εγκριθεί η εξόφληση των εκκρεμών χρεών του ΙΚΑ προς αυτές! Παρ' όλα αυτά οι Υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί κατ' εφαρμογή των νόμων αυτών αναφέρουν ρητά τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ως παρόχους υγείας και μάλιστα τους επιβάλουν και ποσοστό έκπτωσης για την εξόφληση των εκκρεμών χρεών, της τάξης του 2%.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των χρεών προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις αγγίζει το 1,6 δισ. ευρώ τα δύο τελευταία χρόνια και παρά τους στόχους της Κυβέρνησης να μη δημιουργήσει νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών, ήδη τα χρέη για το 2013 έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται και αγγίζουν πλέον το ποσό των 380 εκατ. €!