Τα "έξυπνα" κινητά τηλέφωνα και οι ταμπλέτες εντός του υπνοδωματίου, μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στον ύπνο μας, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Ερευνητές από την Mayo Clinic διαπίστωσαν ότι το φως που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να επηρεάσει τη μελατονίνη, μια ορμόνη που βοηθά στον έλεγχο του φυσικού κύκλου του ύπνου.
"Στα παλιά τα χρόνια οι άνθρωποι διάβαζαν ένα βιβλίο πριν πάνε για ύπνο. Σήμερα οι άνθρωποι πηγαίνουν στο κρεβάτι μαζί με το tablet τους. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο φως που εκπέμπεται από την συσκευή" αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας , ψυχίατρος και ειδικός στην μελέτη του ύπνου, Lois Krahn.
Στη μελέτη, οι ερευνητές πειραματίστηκαν με δύο ταμπλέτες και ένα smartphone σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, χρησιμοποιώντας ένα μετρητή στην πιο ευαίσθητη ρύθμιση του, για να μετρήσουν το φως που εκπέμπουν οι συσκευές σε διάφορα επίπεδα και σε διαφορετικές αποστάσεις από το πρόσωπο του ατόμου. Από τα ευρήματα της έρευνας, φάνηκε ότι όταν οι ρυθμίσεις της φωτεινότητας μειώθηκαν και οι συσκευές βρίσκονταν σε απόσταση ενός ποδιού από το πρόσωπο του χρήστη, η έκκριση της μελατονίνης δεν επηρεάζονταν με αποτέλεσμα να μην διαταράσσεται ο ύπνος του ατόμου.
Οι ειδικού συνιστούν εξασθένιση της φωτεινότητας και τοποθέτηση της συσκευή; σε απόσταση τουλάχιστον 14 εκατοστά από το πρόσωπό σας, για μην παρεμβαίνει στην μελατονίνη και εμποδίζει τον ύπνο.
Άλλες έρευνες από την κλινική της Mayo που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο SLEEP 2013 που πραγματοποιήθηκε στη Βαλτιμόρη, διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι ασθενείς με άπνοια ύπνου που έλαβαν θεραπεία με θετική πίεση αεραγωγού ήταν λιγότερο πιθανό να χρειαστούν ετήσιες επισκέψεις παρακολούθησης. Οι ερευνητές προτείνουν την ανάπτυξη ενός εργαλείου ελέγχου για να εκτιμήσουν ποιοι από αυτούς τους ασθενείς χρειάζονται ετήσιες επισκέψεις παρακολούθησης.