“Φρένο” βάζει ο Σεμέτα στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

“Φρένο” στις ελπίδες της κυβέρνησης για στήριξη στο αίτημα μείωσης του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης από το 23% στο 13% έβαλε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα φορολογίας, Αλγκίρντας Σεμέτα, υποστηρίζοντας ότι αυτή δεν είναι η καλύτερη επιλογή για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της χώρας και δίνοντας έμφαση στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον επίτροπο, το φορολογικό νομοσχέδιο “πρέπει να είναι απλό, δίκαιο, με μηχανισμό που να εντοπίζει και να τιμωρεί όσους παρανομούν”, ενώ αντίθετα η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση “δεν είναι η καλύτερη επιλογή για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της”.

Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών, Θεσμών και Διαφάνειας, ο Σεμέτα αναγνώρισε ότι έχει γίνει σκληρό έργο, τόσο από τις ελληνικές αρχές όσο και από τον ελληνικό λαό, ώστε να επιτρέπονται αισιόδοξες προβλέψεις. Ο Ευρωπαίος επίτροπος έκανε λόγο για εντυπωσιακή πρόοδο συνεργασίας μεταξύ Eurostat και ΕΛΣΤΑΤ, με αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία που, όπως είπε, έχουν δημοσιευθεί έξι φορές χωρίς επιφυλάξεις.

Χαρακτήρισε, εξάλλου, “θετικό πρώτο βήμα” την καθιέρωση γενικού γραμματέα για τα δημόσια έσοδα, σημειώνοντας ότι έχει γίνει πρόοδος, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να υπάρξει και ισχυρή πολιτική βούληση.

“Το θέμα είναι μια δίκαιη φορολόγηση με μηδενική ανοχή στην απάτη”, ξεκαθάρισε και πρόσθεσε ότι ήδη η Task Force προετοιμάζει νέους φορολογικούς κώδικες, που θα ενσωματωθούν στην ελληνική νομοθεσία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο επίτροπος ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει όλα τα κράτη-μέλη ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τους φορολογικούς παραδείσους και τόνισε ότι η φοροδιαφυγή πρέπει να αντιμετωπιστεί, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.