Η ανεργία απειλεί να φέρει ταραχές στις βιομηχανικές χώρες

Αντιμέτωπες με ταραχές και μαζικές κινητοποιήσεις κινδυνεύουν να βρεθούν τα επόμενα χρόνια οι ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες, καθώς η απασχόληση δεν έχει ακόμα ανακάμψει για να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ).

Η οργάνωση αυτή του ΟΗΕ υπολογίζει ότι ο αριθμός των ανέργων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί από τα 200 εκατομμύρια σήμερα στα 208 εκατομμύρια ως το 2015.

“Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια ανάκαμψη εστιασμένη στις θέσεις εργασίας και στις παραγωγικές επενδύσεις, σε συνδυασμό με καλύτερη κοινωνική προστασία για τις φτωχότερες και τις πιο ευάλωτες ομάδε”», επισήμανε ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ Γκάι Ράιντερ, προσθέτοντας: “Και χρειάζεται να δώσουμε προσοχή στο κλείσιμο του χάσματος των ανισοτήτων που διευρύνεται σε τόσες πολλές περιοχές του κόσμου”.

Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, ο κίνδυνος εκδήλωσης κοινωνικών εντάσεων κλιμακώθηκε στις 46 από τις 71 οικονομίες στις οποίες ανέλυσε την κατάσταση, με βάση παράγοντες όπως είναι οι όροι στην αγορά εργασίας, το βιοτικό επίπεδο και ο βαθμός εμπιστοσύνης προς τις κυβερνήσεις. Στα κράτη-μέλη της ΕΕ, ο κίνδυνος αυτός αυξήθηκε από ένα 34% κατά μέσον όρο το 2006 στο 46% κατά μέσο όρο το 2012.

Στην ΕΕ, ο κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής αυξήθηκε στην Κύπρο, στην Τσεχία, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στην Σλοβενία και στην Ισπανία από το 2007, ενώ αντιθέτως μειώθηκε στο Βέλγιο, στην Γερμανία, στην Σλοβακία και στην Σουηδία, σύμφωνα με την έκθεση.

“Η κατάσταση σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ειδικά αρχίζει να πιέζει υπερβολικά την οικονομική και κοινωνική συνοχή”, παρατήρησε ο Ράιντερ, τονίζοντας πως οι πολιτικές λιτότητας καταρτίστηκαν και εφαρμόζονται για την επίλυση των κρίσεων κρατικού χρέους.

Η οργάνωση επέκρινε ακόμα τη ραγδαία αύξηση των ανισοτήτων στις προηγμένες χώρες, με τη διόγκωση των αμοιβών των ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων και των κερδών των μεγάλων εταιρειών και παράλληλα την μείωση των μισθών των απλών εργαζόμενων. Οι ανισότητες αυξήθηκαν στις 14 από τις 26 προηγμένες χώρες οι οποίες εξετάστηκαν, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Δανίας, της Ισπανίας και των ΗΠΑ.