Βενιζέλος: Δε θα είναι εύκολα τα πράγματα, αλλά θα είναι καλύτερα

Το “διπλό” στόχο της Ελλάδας, να αποκτήσει δηλαδή τη θεσμική της ισοτιμία στην Ευρώπη και να γίνει νομισματικά και αναπτυξιακά ασφαλής, και ταυτόχρονα να προστατευθεί απέναντι στους κλυδωνισμούς της ευρωπαϊκής και διεθνούς κρίσης, υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ με θέμα "Τεχνολογικό Λύκειο, αγορά εργασίας και νέο αναπτυξιακό μοντέλο".

"Βλέπετε", πρόσθεσε, "πόσο νευρική είναι η Ευρώπη, τη βλέπετε να ετοιμάζεται απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν μπορεί να προσδιοριστεί με σαφήνεια αλλά υπάρχει και απειλεί το σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης”

Σχολίασε μάλιστα ότι κι άλλες χώρες είναι στην ίδια κατάσταση με την Ελλάδα, όχι μόνο χώρες της Ευρωζώνης που είναι ενταγμένες σε πρόγραμμα, αλλά και άλλες μεγαλύτερες που, όπως είπε, κρύβουν ότι στην πραγματικότητα εφαρμόζουν ένα σκληρό πρόγραμμα προσαρμογής, "χωρίς μάλιστα την οικονομική βοήθεια με τη μορφή δανείου που παίρνει η Ελλάδα με όρους καλύτερους από ό,τι κάθε άλλη χώρα σε παρόμοια κατάσταση μέσα στην Ευρωζώνη".

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι "έχουμε ανάγκη από μια εθνική επιτυχία που όμως δεν θα επιτευχθεί αν ο στόχος μας παραμείνει στενά δημοσιονομικός", αν δεν διαμορφωθούν προϋποθέσεις ενός ανταγωνιστικού μοντέλου ανάπτυξης, αν δεν διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή, "δηλαδή αν δεν δώσουμε χειροπιαστή απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων, αλλά όχι μόνο με καλές ιδέες".

Αυτά τα ζητήματα, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, πρέπει να συζητηθούν και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, εν όψει της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, να συζητηθούν στη Βουλή, με την αντιπολίτευση και με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς. Έχουμε ανάγκη, τόνισε, από μια συνολική παρουσίαση του τι πρέπει να γίνει, "για να μην τρέχουμε πίσω από σενάρια ή πίσω από φευγαλέες αποσπασματικές προσεγγίσεις του ενός ή του άλλου θέματος που προξενούν άγχος και φοβία στην κοινωνία και παρεμποδίζουν την ολοκλήρωση των στόχων μας".

Όσον αφορά στον κίνδυνο της "άνεργης ανάπτυξης", δηλαδή τον κίνδυνο να αποκατασταθούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για τη χώρα αλλά μέσα σε ένα ευρωπαϊκό υφεσιακό περιβάλλον να μην επιτευχθούν οι προσδοκώμενες θέσεις εργασίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι χρειάζονται κρατικά προγράμματα παρέμβασης με ειδική χρηματοδότηση για τη στήριξη υφιστάμενων θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων, όπως προβλέπεται στη σχετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

"Ναι, βγαίνουμε από την κρίση, υπάρχει προοπτική, δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα, αλλά θα είναι καλύτερα, ασφαλέστερα", κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.