Fitch: Υποβάθμισε την Κύπρο από “Β” σε “Β-”

Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Κύπρου κατά μία βαθμίδα προχώρησε σήμερα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, από “Β” σε “Β-”, με το outlook να χαρακτηρίζεται αρνητικό.

Η Κύπρος βρισκόταν ήδη από το Μάρτιο υπό παρακολούθηση για επικείμενη υποβάθμιση, κάτι που τελικά έγινε σήμερα, δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, λόγω των υψηλών κινδύνων κατά την εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, όπως εξηγούν οι αναλυτές του οίκου.

Ο οίκος Fitch αναγνωρίζει ότι το πρόγραμμα βελτιώνει άμεσα την κατάσταση κυρίως από πλευράς ρευστότητας, όμως εκτιμά ότι η Κύπρος δεν έχει την απαραίτητη ευελιξία για να ανταποκριθεί σε περίπτωση ενός ξαφνικού οικονομικού κινδύνου, ενώ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το πρόγραμμα να εκτροχιαστεί. Επισημαίνει ακόμα πως μία ενδεχόμενη πρόωρη άρση των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές θα πυροδοτούσε σημαντική απώλεια κεφαλαίων, γεγονός που θα επέφερε σοβαρές οικονομικές συνέπειες στη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οίκος Fitch υποβάθμισε και την αξιολόγηση της Κύπρου σε τοπικό νόμισμα, αν και αυτό ουσιαστικά δεν υπάρχει, από “Β” σε “CCC”.