Το μικρότερο ποσοστό παιδιών που πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς έως την ηλικία της υποχρεωτικής φοίτησης παρουσιάζει η Ελλάδα, ανάμεσα στους “27” της Ευρώπης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τα στοιχεία της Eurostat αφορούν τα έτη 2010 και 2011 και δείχνουν ότι το 28% των παιδιών κάτω των τριών ετών πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό και το 82% των παιδιών, μεταξύ τριών και έξι ετών, πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς ή σε νηπιαγωγεία, σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου τα ποσοστά αγγίζουν μόλις το 8% και περίπου το 64% αντίστοιχα.
Όπως αναφέρη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα συγκεκριμένα ποσοστά είναι πολύ χαμηλότερα από τους λεγόμενους “στόχους της Βαρκελώνης”, που συμφωνήθηκαν από τους ηγέτες της ΕΕ το 2002.
Όπως αναφέρει η σχετική συμφωνία των ηγετών της Ευρώπης θα πρέπει να παρέχονται υπηρεσίες φύλαξης για το 90% των παιδιών μεταξύ τριών ετών και της ηλικίας υποχρεωτικής σχολικής φοίτησης, καθώς και για το 33% των παιδιών κάτω των τριών ετών.
Τους στόχους αυτούς επιτυγχάνουν αυτή τη στιγμή μόνο 8 κράτη – μέλη - Βέλγιο, Δανία, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία, Σλοβενία και Ηνωμένο Βασίλειο -, ενώ μόνο 10 κράτη - μέλη πέτυχαν τον στόχο για την πρώτη κατηγορία - 0-3 ετών - και 11 για τη δεύτερη κατηγορία - 3 ετών έως την ηλικία της υποχρεωτικής σχολικής φοίτησης.
Ως συμπέρασμα η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους, για να βελτιώσουν τις υπηρεσίες φύλαξης παιδιών, εάν η ΕΕ επιθυμεί να επιτύχει τον στόχο της να αυξηθεί το ποσοστό απασχόλησης στο 75% έως το 2020.