Το ΔΝΤ “ψαλιδίζει” τις προοπτικές ανάπτυξης της Γερμανίας

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για τη γερμανική οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε σχετική έκθεσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα, αναθεωρώντας μάλιστα την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στη χώρα για το 2013 στο 0,3%, από 0,6% μόλις πριν από δύο μήνες.

“Η αβεβαιότητα, κυρίως γύρω από τις προοπτικές στην Ευρωζώνη και τη συνεχιζόμενη ύφεση στην περιοχή, έχει οδηγήσει στη μείωση των γερμανικών εξαγωγών στην περιοχή, καθώς και μία απότομη πτώση στις επιχειρηματικές επενδύσεις”, αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση του ΔΝΤ.

Μάλιστα, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι αν δεν αρθεί η αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη και δεν υπάρξει η αναμενόμενη σταδιακή ανάκαμψη στην υπόλοιπη ζώνη του ευρώ, είναι πιθανό η ανάπτυξη στη Γερμανία να παραμείνει χαμηλότερα από τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του Ταμείου, για να αντιμετωπίσει τις μάλλον αρνητικές δημογραφικές προοπτικές της χώρας και να ενισχύσει την ανάπτυξη, η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να ελαφρύνει το φορολογικό βάρος των χαμηλόμισθων, να εφαρμόσει μέτρα για την αύξηση της παραγωγικότητας του τομέα υπηρεσιών και να δημιουργήσει νέες αναπτυξιακές δυνάμεις, πέρα από τον τομέα της βιομηχανίας.