Ρομπάι: Η Ελλάδα έχει αρχίσει να νοικοκυρεύει τα οικονομικά της

Ελλάδα και Ισπανία έχουν αρχίσει να νοικοκυρεύουν τα οικονομικά τους, έστω και με βαριές συνέπειες, παραδέχθηκε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, σχολιάζοντας πάντως πως οι χώρες αυτές είχαν για χρόνια οικονομικά προβλήματα που έκρυβαν κάτω από το χαλί.

Ερωτηθείς γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση “έκλεινε τα μάτια”στα προβλήματα αυτά, όπως το “μαγείρεμα” των στατιστικών στην Ελλάδα, ο Ρομπάι απάντησε: “Πράγματι, υπήρχαν χώρες που έκρυβαν τα οικονομικά τους προβλήματα κάτω από το χαλί. Ήταν όλα αυτά γνωστά; Ναι, ήταν. Αλλά δεν έγινε τίποτα, επειδή τα πράγματα πήγαιναν καλά, από οικονομικής άποψης. Αυτή είναι όμως η ανθρώπινη φύση: Αποφασίζουμε να αναλάβουμε δράση μόνον όταν τα πράγματα φτάνουν στο απροχώρητο κι αυτό ισχύει τόσο στην προσωπική μας ζωή όσο και στον δημόσιο βίο. Τους θέσαμε, όμως, ενώπιον των ευθυνών τους”.

Κατονομάζοντας συγκεκριμένα την Ελλάδα και την Ισπανία τόνισε ότι έχουν αρχίσει να νοικοκυρεύουν τα οικονομικά τους, “συνεπεία εσωτερικών υποτιμήσεων κολοσσιαίας κλίμακας”, ενώ για την Κύπρο σημείωσε πως τα προβλήματα που υπήρχαν εκεί προκλήθηκαν από την ελληνική κρίση. “Οι κυπριακές τράπεζες έπρεπε να υποστούν ένα επώδυνο 'κούρεμα' στα ελληνικά ομόλογα που κατείχαν. Από εκείνη τη στιγμή κι ύστερα, τα προβλήματα οξύνθηκαν. Αυτό, όμως, που μπορεί κανείς να προσάψει στην Κύπρο είναι ότι από εκείνη τη στιγμή κι ύστερα, η κυβέρνηση δίστασε επί μακρόν να αναλάβει δράση. Αυτή είναι, όμως, η πολιτική. Οι εκλογές και το πολιτικό κόστος δεν βοηθούν πάντοτε να γίνει αυτό που πρέπει”, εξήγησε ο Ρομπάι.