“Η Σλοβενία δεν έχει γλιτώσει, απομένει να γίνει πολλή δουλειά”

"Η Σλοβενία δεν έχει γλιτώσει ακόμα, απομένει να γίνει πολλή δουλειά", επεσήμανε ο Μάρκο Κράνιετς, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, υπογραμμίζοντας με τον τρόπο αυτό πως η Σλοβενία έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να αποφύγει την υπαγωγή της σε ένα διεθνές πρόγραμμα στήριξης.

Η Σλοβενία, η οποία εντάχθηκε στην Ευρωζώνη το 2007, προσπαθεί να αντλήσει κεφάλαια μέσω αποκρατικοποιήσεων και να αναδιοργανώσει τον τραπεζικό της τομέα, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τοξικά χρέη, ώστε να μην έχει την τύχη της Κύπρου, όπως φοβούνται πολλοί το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, η σλοβένικη οικονομία συρρικνώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2013 η μείωση του ΑΕΠ έφτασε το 4,8% σε ετήσια βάση και 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανέφερε η εθνική στατιστική υπηρεσία της Σλοβενίας, ενώ το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε σε 11,1%, από 9,6% το προηγούμενο τρίμηνο.

Η σλοβένικη εθνική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε εξάλλου ότι η εγχώρια κατανάλωση μειώθηκε κατά 7,7% σε ετήσια βάση, ενώ οι επενδύσεις μειώθηκαν ραγδαία, κατά 20,7%.