Από τα καπνά τα (βιο)καύσιμα του μέλλοντος!

Τα καπνά θα μπορούσαν να γίνουν το βιοκαύσιμο του μέλλοντος, υποστηρίζουν πλέον οι επιστήμονες,  στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, στην Καλιφόρνια,την ώρα που τα βιοκαύσιμα προσφέρουν σήμερα σχεδόν το 3% των καυσίμων του κόσμου για τις οδικές μεταφορές.

Οι επιστήμονες, σύμφωνα με το Euronews, χρησιμοποιούν αυτό το φυτό για την παραγωγή ελαίων, τα οποία, όταν εξάγονται, μπορούν να χρησιμεύσουν για την παροχή ενέργειας σε αεροπλάνα, αυτοκίνητα και φορτηγά.

Προκειμένου να βελτιωθεί η παραγωγή καυσίμων και να μειωθεί το κόστος, υπήρξε η ιδέα να τροποποιηθεί γενετικά ο καπνός. Στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου, οι ερευνητές εγκαθιστούν ένα είδος  "συσσωρευτή  υδρογονανθράκων" στα φύλλα του καπνού. Ενσωματώνουν στα χαρακτηριστικά των φυτών βιοσυνθέσεις που προέρχονται από φύκια, έτσι ώστε να ενισχυθεί η αξιοποίηση του φωτός και να απορροφηθεί το διοξείδιο του άνθρακα. Με αυτόν τον τρόπο, βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα της φωτοσύνθεσης, επομένως μπορεί να παραχθεί περισσότερο καύσιμο.

Βάζοντας στο φυτό οργανικούς διαλύτες, ο γενετικά τροποποιημένος καπνός θα είναι σε θέση να παράγει πετρέλαιο απευθείας από τα φύλλα του, οπότε η παραγωγή βιοκαυσίμων θα γίνει ευκολότερη και φθηνότερη.

Καθώς υπάρχει ανάγκη για χαμηλό κόστος ενέργειας, η παραγωγή βιοκαυσίμων αυξάνεται δραματικά. Σήμερα, υπερβαίνει τα 100 δισεκατομμύρια λίτρα παγκοσμίως.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει θέσει ως στόχο τα βιοκαύσιμα να καλύπτουν μέχρι το 2050 περισσότερο από το ένα τέταρτο της παγκόσμιας ζήτησης.