Το τραπεζικό ράλι έφερε το Χρηματιστήριο πάνω από τις 1.000 μονάδες

Ιδανική “ένεση ηθικού” αποδείχθηκε για την αγορά η εκταμίευση των 7,2 δισ. ευρώ από τον EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, που σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Γέρουν Ντάισελμπλουμ, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός μελλοντικού “κουρέματος” χρέους, οδήγησαν σε ένα ξέφρενο ανοδικό ράλι τις μετοχές ειδικά του τραπεζικού κλάδου, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να κλείσει το Μάιο πάνω από τις 1.000 μονάδες.

Ο γενικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.014,53 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,98%, με τον τζίρο να επιστρέφει σε υψηλά επίπεδα και να αγγίζει τα 145 εκατ. ευρώ.

Νευρικότητα επικρατεί την ίδια στιγμή στις ευρωπαϊκές αγορές, που περιμένουν τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα και το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 0,63%, ο DAX στη Φρανκφούρτη κατά 0,34%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατά 0,57%.

Παρόμοια η εικόνα και στη Γουολ Στριτ, με τους τρεις δείκτες να υποχωρούν σε ποσοστό γύρω στο 0,20%.

Έντονα πτωτικά κινείται παράλληλα το ευρώ έναντι του δολαρίου, λόγω της αύξησης της ανεργίας στην Ευρωζώνη και της πτώσης των πωλήσεων λιανικής στη Γερμανία, με την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου να διαμορφώνεται στο 1,2976 (-0,57%).