ΠΑΣΟΚ: Πρόχειρο και αντισυνταγματικό το αντιρατσιστικό της ΝΔ

Ακατανόητη και αντιφατική θεωρεί το ΠΑΣΟΚ τη στάση της ΝΔ σε σχέση με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει όχι μόνο το αντιρατσιστικό αλλά και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρουν συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου: "Η ΝΔ εγκλωβίστηκε στην άρνησή της να συμφωνήσει σε μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία με το πολιτικό επιχείρημα ότι δεν εναρμονίζεται με τους εκλογικούς στόχους της η μετωπική σύγκρουση με την ΧΑ και το νομικό ισχυρισμό ότι η ισχύουσα νομοθεσία του 1979, όπως συμπληρώθηκε, είναι επαρκής. Προκάλεσε έτσι μια εσωτερική σύγκρουση στην κυβερνητική πλειοψηφία που προσέλαβε αξιακά χαρακτηριστικά και οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στην από κοινού με τη ΔΗΜΑΡ κατάθεση σχετικής πρόταση νόμου".

Μάλιστα στην Ιπποκράτους τονίζουν πως: "Σε μια όμως ημέρα μέσα η ΝΔ, κυρίως υπό τη πίεση των διεθνών αντιδράσεων, αναγκάστηκε να καταθέσει μόνη της μια εξαιρετικά προβληματική πρόταση νόμου που αντιβαίνει το σύνολο της πολιτικής και νομικής επιχειρηματολογίας της, για την διατύπωση της οποίας είχε επιστρατεύσει και την ΚΕΝΕ! Περιέλαβε μάλιστα στην πρόταση νόμου μέχρι και διάταξη που αποδέχεται και αφήνει ατιμώρητο τον ρατσιστικό, ξενοφοβικό, ακόμη και απροκάλυπτα φιλοναζιστικό λόγο στην Αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις, στα σχολεία κ.ο.κ.!
Αν δεν πρόκειται για απίστευτες προχειρότητες, τίθενται πολύ σοβαρά ζητήματα σεβασμού του Συντάγματος και του κράτους δικαίου. Πολλά θα κριθούν στην κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης και ψήφισης των προτάσεων νόμου. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί υποκριτική τη στάση της αντιπολίτευσης με κάθε  κόμμα να οχυρώνεται πίσω από το πρόσχημα της δικής του πρότασης! Σε καμία περίπτωση πάντως δεν πρόκειται να γίνει δεκτό από το ΠΑΣΟΚ να προταχθεί η συζήτηση της πρότασης νόμου της ΝΔ που κατατέθηκε δεύτερη. Η ΝΔ πρέπει να αντιληφθεί ότι η ομαλή εξέλιξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας στο αντιρατσιστικό είναι προϋπόθεση για την ομαλή προώθηση του συνολικού νομοθετικού έργου της Κυβέρνησης και την αποτελεσματική συνεργασία των ΚΟ των τριών κομμάτων".