Πριν από λίγο καιρό παρουσιάστηκε ένα ντοκιμαντέρ στο αρκετά έγκριτο κανάλι Animal Planet (δείτε το βίντεο πατώντας εδώ), το οποίο προσπαθεί να εξετάσει από κάθε πιθανή σκοπιά το αν τελικά υπάρχουν γοργόνες.
Το κανάλι πολύ σπάνια ασχολείται με μύθους και προσεγγίζει επιστημονικά θέματα που έχουν να κάνουν με τη φύση και την επιστήμη.
Το ντοκιμαντέρ ήταν τόσο ρεαλιστικά "τεκμηριωμένο" που το Εθνικό Ωκεανολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ δέχτηκε καταιγισμό τηλεφωνημάτων από ανθρώπους που ρωτούσαν πού και πώς μπορούν να δουν αυτά τα περίεργα πλάσματα του νερού.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε ένα ερασιτεχνικό βίντεο που είχε ενσωματωθεί στο ντοκιμαντέρ και έδειχνε κάτι που οι δημιουργοί του δεύτερου ισχυρίζονται ότι είναι γοργόνα. Το κομμάτι αυτό, που μπορείτε να δείτε αμέσως παρακάτω, έκανε το γύρο του κόσμου.
Το βίντεο χαρακτηρίστηκε mockumentary (από τις λέξεις mock= ψέμμα και ντοκιμαντέρ).
Oι "πραγματικές", κατασκευασμένες αποδείξεις ότι υπάρχουν γοργόνες, όπως παρουσιάστηκαν σε κάποια ντοκιμαντέρ
Οι επιστήμονες πάντως επιμένουν ότι "Γοργόνες δεν υπάρχουν!".
Πώς ξεκίνησε ο μύθος της γοργόνας;
Η πρόσφατη ανακίνηση του θέματος έγινε όταν πριν από εννέα χρόνια ένα αγόρι ισχυρίστηκε ότι είδε κάτι που έμοιαζε με γοργόνα σε μια ακτή των ΗΠΑ. Όπως διαπιστώθηκε μετά, δεν ήταν τίποτε παραπάνω από μια νεκρή φάλαινα σε αποσύνθεση. Ωστόσο ο... θρύλος είχε ήδη αρχίσει να διαδίδεται.
Ιστορικά, το επιστημονικό ντιμπέιτ για την ύπαρξη γοργόνων ανάγεται κάπου 7.000.000 χρόνια πριν στην Αφρική.
Οι πρόγονοι του ανθρώπου άρχισαν σιγά - σιγά να μπαίνουν στη θάλασσα αναζητώντας τροφή. Η προσαρμογή τους ήταν εντυπωσιακή. Να σημειώσουμε ότι ο άνθρωπος είναι από τα ζώα εκείνα της ξηράς που έχουν τα στοιχεία εκείνα που τον καθιστούν καλύτερα προσαρμόσιμο στη ζωή υποβρυχίως: αντέχει να κρατά την αναπνοή του πολύ περισσότερο από άλλα ζώα, ενώ το αναλογικά μεγάλο στρώμα λίπους του τον κρατά ζεστό.
Σε περιόδους εκρήξεων ηφαιστείων όπου η τροφή γινόταν σπάνια στη στεριά, κάποιοι άνθρωποι προσαρμόστηκαν και έζησαν πλέον στο νερό, σύμφωνα με μια επιστημονική θεωρία. Ωστόσο, δεν βρέθηκαν τα τεκμήρια να στηριχτεί κάτι τέτοιο και η θεωρία εγκαταλείφθηκε.
Όπως και να έχει, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η απόκοσμη ομορφιά και σαγήνη που ασκούν οι γοργόνες στη φαντασία μας ακόμη και σήμερα, θα συνεχίσουν να "γαργαλούν" το ενδιαφέρον των ανθρώπων για αυτές ακόμη και αν οι επιστήμονες απορρίψουν παντελώς τον υδάτινο αυτό μύθο.