Eπικεφαλής “πλήρους απασχόλησης” στο Eurogroup θέλουν Μέρκελ-Ολάντ

H Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος εξέτασαν, κατά τη συνάντησή τους σήμερα στο Παρίσι, ιδέες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και τη διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη, ενώ μίλησαν και για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της εργασίας των νέων.

Γαλλία και Γερμανία συμφωνούν στον διορισμό ενός επικεφαλής "πλήρους απασχόλησης" στο Eurogroup , ανακοίνωσε ο Φρανσουά Ολάντ. 

"Σχετικά με την διάρθρωση της οικονομικής διακυβέρνησης, συμφωνήσαμε να γίνονται περισσότερες σύνοδοι του Γιούρογκρουπ, με έναν πρόεδρος της Ευρωομάδας,ο οποίος θα είναι πλήρους απασχόλησης και με ενισχυμένες εξουσίες", δήλωσε ο Ολάντ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου στο Μέγαρο των Ηλυσίων.  

Από την πλευρά της, η Μέρκελ τόνισε ότι απαιτείται μεγαλύτερος οικονομικός συντονισμός μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε σε χώρες, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, που έχουν εισάγει σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με παράλληλη περικοπή των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους, στις οποίες δεν συμπεριέλαβε όμως τη Γαλλία.

"Συμφωνήσαμε να δώσουμε στη Γαλλία δύο ακόμη χρόνια για να μειώσει το έλλειμμά της στο 3,0% του ΑΕΠ. Σε συνδυασμό με αυτό είναι και η προσδοκία ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν. Αυτά πάνε χέρι-χέρι", επισήμανε η Μέρκελ.

Η συνάντηση πραγματοποιείται μία ημέρα μετά τη διετή παράταση που έλαβε η Γαλλία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος και ενώ η Γερμανία υιοθετεί πιο ήπια στάση αναφορικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή.